Министър-председателят на България и председател на управляващата партия ГЕРБ Бойко

...
Министър-председателят на България и председател на управляващата партия ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Министър-председателят на България и ръководител на ръководещата партия ГЕРБ Бойко Борисов изиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на стопанската система Емил Караниколов. Решението беше взето след среща на премиера с регионалните координатори на партията. Тримата са се съгласили и още на следващия ден оставките ще бъдат гласувани от Народното събрание.

По време на съвещанието координаторите на партията желаеха от Борисов освобождението на тримата министри с претекста да бъдат опровергани " внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски ". Според регионалните координатори ГЕРБ несправедливо търпи негативи поради спекулациите в обвързване с Движение за права и свободи.

Тримата министри бяха освободени с благодарности, като се подминават всички кавги, в които те са забъркани. 

От ГЕРБ декларират, че партията прави оценка високо приноса на финансовия министър Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова непоклатимост. Нито дума не се загатва за връзките му с хазартния необут Васил Божков или жилището. 
По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Маринов, под чието управление " Министерство на вътрешните работи означи положителни резултати в битката с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на опиати ". Отново не бе отворена дума за бруталното полицейско принуждение против спокойно протестиращи. 

Беше оценен и приносът на икономическия министър Караниколов " за нарастването на задграничните вложения в България ". ГЕРБ подмина странните покупко-продажби, утвърдени от икономическото министерство.

Протестиращите против ГЕРБ и основния прокурор Ивана Гешев обаче споделиха, че трите оставки не са задоволителни. Те упорстват за оставка на целия кабинет отпред с премиера Бойко Борисов. “Подхвърляне на кокалчета от царската трапеза няма да приемем. Искаме главата! ”, разяснява пред БТВ един от уредниците на митингите Владислав Минеков.

По-рано през днешния ден стана ясно, че в ГЕРБ разискват три разновидността за излизане от рецесията след почналите всеобщи митинги против държавното управление на Бойко Борисов и настояването за оставката му. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев, откакто по-рано през днешния ден е имало среща сред Борисов и представители на управлението на ръководещата партия. " Има три разновидността - държавното управление остава, отива си или ново държавно управление в границите на този парламент ", уточни Дончев пред Би Ти Ви.

" Трудно е решението, тъй като би трябвало да се откри салдото сред гражданския мир и желанието ни да не се вкарва страната в безпорядък ", добави той. По думите му всеки от разновидностите е вероятен, а настроенията в партията са разнопосочни. Крайното решение ще бъде ясно скоро. " Може би след няколко дни, след съвета в Брюксел. Добре е и да мине европейският съвет в Брюксел, добре е да мине вотът на съмнение в Народното събрание ", изясни Дончев.

Все отново даде да се разбере, че в ГЕРБ надвива мнението, че предварителните избори ще са най-безболезнени за тях . " От партийна позиция имаме интерес от бързи избори, незабавно. Много нови планове не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори ", добави той. " Всички разновидности за нас са неприятни ", разяснява още вицепремиерът.  После добави: " Дори при предварителни избори, това ще дръпне датата с два месеца, само че би трябвало да се прояви оптималната сензитивност към това, което се споделя от площада ".

Той отхвърли и опцията да стане министър председател в кабинет в границите на това Народно събрание. " Не бих желал да наподобявам на премиера Орешарски, обикновено е отговорността от водача на партията да се носи ", съобщи Дончев.

Според него гневът и разочарованията са тематики, които ще продължат и отсега нататък. Основната причина хората да излязат по този начин всеобщо на открито е изгубеното чувство за правдивост, сподели още той. По думите му " явно това, което имаме като резултат, не е това, което чакат хората ".

" Има политически водачи, които се пробват да употребят гражданската сила, към този момент несполучливо. Тази сила не би трябвало да се използва - когато има цивилен напън, институциите действат по-добре ", изясни Дончев. " Гняв има, само че би трябвало да бъдем по-смирени ", сподели той във връзка с декларацията на ГЕРБ от сутринта, в която се насочат груби и обидни квалификации по адрес на протестиращите.

" Не ни е прелестно да ни назовават мутри. Аз каква мутра съм ", съобщи Дончев. По думите му на площадите в страната е цялостно с естествени хора, непринудено излезли там.

Томислав Дончев призна, че в годините обратно е имало тематики, в които ръководството е трябвало да бъде по-решително. " Това са хора, които са ни подкрепяли или търпели, а в този момент са ни гневни ", сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР