Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че „няма доказателства, свидетелстващи

...
Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви, че „няма доказателства, свидетелстващи
Коментари Харесай

Какво мислят в Русия за позицията на България

Министър-председателят на България Бойко Борисов съобщи, че „ няма доказателства, свидетелстващи за виновността на Москва “ и отхвърли да изгони съветски дипломати по отношение на отравянето на Сергей Скрипал и неговата щерка в Солсбъри. Не всички български политици са съгласни с него, само че тези, които го поддържат, сега доминират в София, написа „ РИА Новости “.

Ето по какъв начин отвръща на удара Русия

Борисов отзова за съвещания посланика ни в Русия

Руският дипломат в София: Българската реакция е разбираема и вярна

Както демонстрираха резултатите от последните президентски избори, публичното мнение в България във връзка с Русия е разграничено. През 2017-а година настроеният русофобски Росен Плевнелиев бе сменен на президентския пост от другарски настроения към Москва Румен Радев. Сега София трансформира външнополитическия си курс. И опитва да влезе в ролята на „ мост сред Изтока и Запада “, разчитайки на доверителните връзки с Кремъл, както и с Белия Дом.

По-рано това не се удаваше на София. Под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз министър председателят Борисов се отхвърли от плана за газопровода „ Южен Поток “, който трябваше да премине през територията на България. И отдръпна единодушието за строителство на АЕЦ „ Белене “, заплащайки на Москва сериозна наказателна клауза. България понесе огромни финансови и морални загуби и управляващите на балканската страна не желаят да изострят в допълнение връзките си с Русия.

В добавка към това, Москва има нов коз в играта на българското направление: плана за газопровод „ Турски поток “. В София виждат какъв брой е ненадеждна Украйна в качеството на транзитьор на газ и избраха да получават синьо гориво по заобиколния път от юг. През март президентът Владимир Путин и премиера Борисов разискаха опцията за стартиране на отклонение на тръбопровода, което би отишло в България. Според известие, оповестено от news.bg, страните могат да се върнат и към плана АЕЦ „ Белене “.

В диалог с РИА Новости, изтъкнатият Научен помощник на Института за Европа към Руската академия на науките Павел Кандел дефинира новия курс на българските управляващи като „ изправяне на несъответствието “, получил се в последните десетилетия. Промените са станали неизбежни след президентските избори през 2017 година. „ Радев отиде над тях под лозунга за възстановяване на връзките с Русия. И победи. Той е задължен да покаже, че думите му не са празни приказки. Победата на Радев се отрази на всички останали звена на властта. Бойко Борисов, който претърпя проваляне, също от този момент се държи по-внимателно. А в предишното доста анти-руски ограничения бяха свързани точно с него “, споделя Кандел.

Промените във висшите ешелони на българската власт не значат обаче превръщане към Русия. Против са доста функционери от партия ГЕРБ, която има най-вече депутати в Народното събрание. При разискването на ориста на съветските дипломати в националното заседание стана замяна на отзиви на всеослушание. Лидерът на фракцията на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че България няма различен избор, с изключение на солидарността с Вашингтон и Лондон. И упрекна другарски настроените към Русия социалисти в опит да изкарат България от Европейския съюз. Но съперниците на Кремъл въпреки всичко са в малцинство.

„ Мнозинството от българите са настроени благожелателно към Русия. Те не са не запомнили приноса на нашата страна в освобождението от османска власт. В Българя работят партии, които могат да се нарекат проруски, на първо място това се отнася за „ Атака “. Консерваторите от това обединяване са част от ръководещата коалиция, което лимитира мястото за маневри на Борисов и въздейства на неговата политика във връзка с Москва “, обобщава Кандел.

Решението на България да се откаже от изгонването на дипломати покачва нейната тежест в геополитическата игра. На фона на опълчването сред Москва и Вашингтон се образува търсене за компромисна позиция, която страната би могла да предложи, въздържайки се от внезапни ходове, както срещу Русия, по този начин и срещу Съединени американски щати. Традиционна за тази роля претендира Австрия, на съображение, че е неутрална и че не е част от НАТО. Както София, по този начин и Виена се възприема като мост сред Изтока и Запада и е подготвена да стане медиатор.

Според мнението на заместник-директора на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин, България по-трудно ще влезе в тази роля, защото балканската страна е доста подвластна от структурите на Европейски Съюз и НАТО. София няма опит в продължителното опълчване на задграничния напън. „ Към днешна дата, България обосновава своята позиция с позицията на ОЗХО (Организацията за възбрана на химическите оръжия). Нейните специалисти към момента не са излезли с мнение. При всички случаи България е член на НАТО. Не можем да я нареждаме като безпристрастен състезател “, счита Макаркин.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР