Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио

...
Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио
Коментари Харесай

Петков след срещата с Драги: Той каза, че сме били абсолютни лидери, не сме се огънали пред Газпром

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си сътрудник Марио Драги в Рим.

„ Говорихме по тематиката „ Газпром” и газ. Обединихме се към две неща. Едното е, че в действителност не може всяка една европейска страна да се оправя независимо с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, тъй като има опция Русия и „ Газпром” да дават разнообразни условия на другите страни, което може да допуска, че едни страни могат да си заплащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите тематики на идващото събиране на водачите в Европа”, съобщи Петков, представен от Нова телевизия.

По думите му на някои от страните е казано, че заплащането в евро е задоволително и не е нужно превалутиране, макар че въпросните страни имали открити сметки и в рубли. „ При нас имаше безспорен риск при промяната от евро в рубли. На много от страните, до колкото разбирам, е препоръчано това, че самото заплащане в евро е задоволително и не би трябвало да се тормозят за превалутиране. Явно има разнообразни условия и до момента в който ние не се обединим и не обсъдим този проблем, има заплаха да ни играят обособените страни членки въз основата на другите условия, което не едобре за целия ЕС”, добави той.

Петков беше безапелационен, че по тематиката би трябвало да има единна позиция и идентични условия. „ Той доста ни поздрави за това, че сме били безспорни водачи, не сме се огънали и че ще работим дружно, с цел да увеличим евентуалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, уточни още министър-председателят.

„ Имаме безспорна поддръжка от Марио Драги като държавно управление и това, че Италия изпраща над 800 индивида от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, съобщи той след срещата.

„ Обединихме се и към това, че би трябвало да увеличим мандата на Европейската прокуратура, тъй че да се включва и пране на пари сред другите страни. Това ще отстрани евентуални закононарушения като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този вид закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо”, заяви Кирил Петков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР