Министър-председателят Кирил Петков посрещна северномакедонския си колега Димитър Ковачевски с

...
Министър-председателят Кирил Петков посрещна северномакедонския си колега Димитър Ковачевски с
Коментари Харесай

Правителствата на България и Северна Македония заседават у нас

Министър-председателят Кирил Петков посрещна северномакедонския си сътрудник Димитър Ковачевски с публична гала пред Паметника на Незнайния боец в София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ковачевски дойде у нас за утрешното междуправителствено съвещание, което ще се организира в резиденция " Бояна ".

На церемонията прозвучаха химните на двете страни, след което под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър двамата държавни ръководители поздравиха делегациите на двете страни и поставиха венци пред Паметника на Незнайния боец. След церемонията Кирил Петков и Димитър Ковачевски сервираха цветя на Паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. Двамата министър-председатели откриха и офис на Македонската осведомителна организация в постройката на Македонския културно-информационен център в София.

По-късно министър-председателят Кирил Петков и министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посетиха Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Премиерът Петков сподели на сътрудника си от Република Северна Македония лекционната зала в ректората на университета, известна като „ Харвардската публика “. Двамата министър председатели показаха мнение, че вложенията в образованието са вложения в бъдещето.

Утре ще се организира междуправителствено съвещание. В рамките на събитието Петков и Ковачевски ще беседват на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно съвещание на делегациите на двете страни. Паралелно са планувани съвещания на четирите работни групи, образувани в областите: стопанска система, търговия и иновации; инфраструктура, превоз и свързаност; европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна, и господство на закона; просвета, просвета и обучение и юноша. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия сред Република България и Република Северна Македония по историческите и просветителните въпроси. В края на взаимното съвещание на двете държавни управления ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат взаимна конференция за представителите на медиите.

ите там двамата министър председатели регистрираха обособени пробиви като постигнатото единодушие България да използва краткото име Северна Македония против насрещен отвод от териториални искания и сформирането на двустранни работни групи. Очаква се те да заседават един път месечно, като всяка седмица ще има среща на някоя от работните групи. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР