Министър-председателят Кирил Петков коментира пред Дарик отношенията с Македония (РСМ)

...
Министър-председателят Кирил Петков коментира пред Дарик отношенията с Македония (РСМ)
Коментари Харесай

Готвят ни национално предателство! Петков: Трябва да преместим ветото за Македония

Министър-председателят Кирил Петков разяснява пред Дарик връзките с Македония (РСМ) и дали е допустима възможна смяна на българската позиция по отношение на процеса на присъединение на Скопие към Европейски Съюз.

По думите му, България би трябвало да отсрочи ветото за по-следващ стадий.

„ Не би трябвало просто да вдигнем ветото за започване на договаряния на РСМ за Европейския съюз, ние би трябвало да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които би трябвало да се отворят “, съобщи Петков.

„ Преди първата глава те би трябвало да си трансформират Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, само че критериите, които те би трябвало да извършват, да са ясно заложени от нас “, добави още министър председателят.

Той още веднъж заявява, че няма да се подхващат дейности в посока повдигане на ветото без да има гласоподаване в Народното събрание и необятен публичен спор, само че предизвести, че „ в случай че отново развяваме лозунги без да разбираме обстановката, ние най-вече да създадем една прилежаща страна още повече да не ни обича и да няма късмет да влезе в Европейски Съюз. “

„ Ние сме една от дребното страни, които си разрешават, откакто в първия миг сме дали посока на РСМ към Европейски Съюз, по-късно да наложим несъгласие. Дългосрочната тактика на България наложително би трябвало да бъде РСМ да бъде част от Европейски Съюз “, означи Петков, без да разясни, че през март 2020 година България категорично обвърза своята по-нататъшна поддръжка за провеждането на първата междуправителствена конференция със Скопие (фактическия старт на преговорите) с постигането преди този момент на съответни резултати по осъществяване на контракта от 2017 година

„ Даваме пътя на РСМ към Европа, само че този път е застлан с условия и отговорности, ясно рамкирани и по този метод да използваме цяла Европа да подсигурява напредъка, който ние желаеме като българи “, изясни своята визия министър председателят, учочнявайки че в случай че желаеме смяна на конституцията на РСМ преди повдигане на ветото, това би било доста мъчно.

„ Ако кажем, тръгвайте по пътя, подвигаме ветото, само че първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е изменена, тогава те към този момент не би трябвало да сменят Конституцията тъй като България желае, а тъй като това е техният контракт с Европейски Съюз, който дефинира пътя на РСМ като страна-членка “, сподели Петков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР