Министър-председателят Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова ще посетят днес

...
Министър-председателят Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова ще посетят днес
Коментари Харесай

Кирил Петков и Илияна Йотова ще посетят днес Битоля в РСМ

Министър-председателят Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова ще посетят през днешния ден Република Северна Македония, където ще вземат участие в откриването на нов клуб на Културния център „ Иван Михайлов “ в град Битоля.

Ден след абсурда, който избухна поради разкритието на външния министър Теодора Генчовска, че страната ни води две външни политики – една национална и друга на съветниците на Кирил Петков, всички погледи са вперени в премиера. Той отива на основна аудиенция в Северна Македония.

Преди откриването Петков ще беседва с представители на български организации в Северна Македония. Той където ще взе участие в формалното разкриване на клуба на Културен център „ Иван Михайлов " в Битоля.

Визитата на премиера Петков е първото посещаване на български министър-председател в града, предава Българска национална телевизия.

По покана на Културения център в събитието ще взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В петък на закритото пленарно съвещание за районен съд Македония Генчовска признала пред депутатите, че " обстановката във външната политика е скандална ". Тя разкрила, че " като външен министър научава 80% от нещата във връзка с РСМ от Скопие ". От другари в прилежащата ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено съвещание. Това значи, че зад тила на съдружните сътрудници и законните държавни институции министър-председателят Кирил Петков прокарва външна политика в ущърб на националните ползи.

Петков отпътува напряко от Пловдив, където нощес че учредена партията му „ Продължаваме промяната”. Там министър председателят разяснява разкритията на Генчовска.

" Всяко едно решение по тематиката наложително ще бъде взето от Народното събрание. Трябва да питате сами Генчовска какво тъкмо е имала поради, само че има единствено една политика по тематиката и тя е политиката на България ", сподели министър председателят. Той изрази вяра, че когато настъпи моментът за взимане на решение, то ще бъде подкрепено освен от ръководещите, само че и от опозицията.

" Никой няма да може да прокара каквато и да е позиция, която не минава през българския парламент ", увери той.

Визитата на Кирил Петков е първото посещаване на български министър-председател в Битоля. Във водената от него делегация ще вземат участие министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова. Заедно с министри от държавното управление на Република Северна Македония те ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан, по който България ще може да продава ток в района.

Българската делегация се чака да бъде посрещната от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, министъра на превоза и известията Благой Бочварски и шефа на държавната компания оператор на преносната система за електрическа енергия Орхан Муртезани.

Визитата на вицепрезидента Илияна Йотова ще продължи и на 17 април, когато тя ще посети Дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското държавно управление като част от програмата на Министерството на външните работи „ Българска помощ за развиване “. Вицепрезидентът ще бъде и посетител на откриването на офис на Сдружение за приемливост и съдействие „ Хоризонти “.

Сътрудничество сред държавните управления на България и Северна Македония

На 18 януари 2022 година министър-председателят на България Кирил Петков и ръководената от него държавна делегация отиват на еднодневно публично посещаване в Република Северна Македония във връзка 30-ата годишнина от признаването от България на независимостта на Македония на 15 януари 1992 година България е първата страна в света, признала независимостта. В българската делегация са включени министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Двамата министър председатели – Кирил Петков и Димитър Ковачевски, се договарят да бъдат образувани работни групи в няколко области. Основните резултати от визитата са изпратената от Република Северна Македония нота до Организация на обединените нации, че името Северна Македония визира единствено страната, а не географската област, и действителната опция за стартиране до 60 дни на авиолиния сред София и Скопие.

Двамата министър председатели са първите посетители на пресклуба на Българска телеграфна агенция в Скопие, преди формалното му разкриване на 4 февруари 2022 година, дружно с генералните шефове на осведомителните организации на двете страни - на организация МИА - Драган Антоновски, и на Българска телеграфна агенция - Кирил Вълчев.

В рамките на визитата министър-председателят Кирил Петков има срещи с ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, с водачите на партиите Демократичен съюз за интеграция и ВМРО-ДПМНЕ - Али Ахмети и Християн Мицкоски, както и с представители на българската общественост. На срещата на премиера Кирил Петков с президента на Северна Македония Стево Пендаровски са прегледани въпросите за опциите за развиване на двустранното съдействие в редица сфери от общ интерес предвид на това, че Северна Македония и България са близки съседи и съдружници в НАТО.

По време на визитата са извършени двустранни диалози сред министрите на външните работи на Северна Македония и Република България - Буяр Османи и Теодора Генчовска, както и министрите на превоза и известията на двете страни Благой Бочварски и Николай Събев, по въпроси на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и за откриването на директна въздушна линия сред София и Скопие, модернизирането на граничните пунктове, както и откриването на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " сред общините Струмяни и Берово.

По покана на министър-председателя на България Кирил Петков на 24 януари 2022 година в София на публично двудневно посещаване идва министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски и членовете на държавното управление на страната за присъединяване в взаимното съвещание на държавните управления на двете страни на 25 януари 2022 година. След съвещанието са подписани три меморандума за съдействие сред двете страни – Меморандум за съгласие сред министерствата на земеделието на двете страни и за съдействие в региона на земеделието, аграрните науки, селските региони и горското стопанство; Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка София - Скопие сред Република България и Република Северна Македония и Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия на България и Агенцията за поощряване на предприемачеството на Северна Македония.

По време на визитата си в България министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски има срещи с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и с президента Румен Радев.

На 11 февруари 2022 година от летище „ София “ излетява първият аероплан по обновената авиолиния София-Скопие, осъществен от самолетната компания „ Гъливер “. На борда на самолета пътуват македонска и българска делегации.

Посещения на вицепрезидентът Илияна Йотова в Република Северна Македония

Вицепрезидентът Илияна Йотова е посещавала работно югозападната ни съседка няколко пъти. На 14 декември 2017 година тя е на посещаване в Скопие за среща с представители на български организации. Йотова участва на оповестяването на самодейност за основаването на Българо-македонски бизнес клуб. В рамките на визитата си вицепрезидентът Илияна Йотова има срещи с ръководителя на Народното събрание на Република Македония Талат Джафери, с министър-председателя Зоран Заев и с Роберт Поповски - министър без портфейл, отговарящ за връзките, отчетността и прозрачността на Република Македония.

Илияна Йотова участва на 20 юли 2018 година на тържествената гала пред паметника на Даме Груев в македонското село Смилево за отбелязването на 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание (1903), проведено от Българския културен клуб в Скопие под мотото „ Общото минало сплотява “. В речта си пред присъстващите вицепрезидентът Илияна Йотова показва, че България ще продължи да работи за общите планове и хората от двете страни на границата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР