Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обсъдиха с представители

...
Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обсъдиха с представители
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков прие представители на ЕИБ и ЕБВР

Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев разискаха с представители на Европейската банка за възобновяване и развиване и на Европейската капиталова банка стратегическите инфраструктурни планове на държавното управление в областта на превоза и енергетиката, оповестиха в петък от държавната пресслужба.

От " Дондуков 1 " осведомят, че в хода на диалога е била дискутирана опцията тези значими за обществото планове да бъдат осъществени със съдействието и по разпоредбите на интернационалните финансови институции, във допустимо най-кратки периоди и в условия на оптималната бистрота.

Европейската капиталова банка (ЕИБ) регистрира в четвъртък, че е подкрепила българската стопанска система с 948 млн. евро през 2021 година. От интервенциите са се възползвали 5 900 сдружения, а 126 000 работни места са получили поддръжка. Според Европейска инвестиционна банка се очаква Европейският гаранционен фонд, който е част от групата на банката, да притегли 2.7 милиарда евро нови вложения в България.

Представител на България в Европейска инвестиционна банка от ноември 2019 година с мандат от три години е Лиляна Павлова, която бе министър на районното развиване, а по-късно и на европейското председателство, в две държавни управления на ГЕРБ.

Колкото до Европейската банка за възобновяване и развиване, към 31 декември 2021 година банката е вложила в България общо близо 5 милиарда евро. В момента се извършват вложения за 1.02 милиарда евро. Страната ни се причислява към Европейска банка за възстановяване и развитие през 1991 година. В ръководството на банката страната ни се съставлява главно от министъра на финансите. Като представители на България е записан също подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова.

От 2019 година представител на страната ни е и Карина Караиванова, която по времето на ГЕРБ бе ръководител на Комисията за финансов контрол.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР