Министър-председателят Кирил Петков и министърът на здравеопазването Асена Сербезова представиха

...
Министър-председателят Кирил Петков и министърът на здравеопазването Асена Сербезова представиха
Коментари Харесай

Шест района и четири степени на натовареност. Какво включва новият план за борба с COVID-19

Министър-председателят Кирил Петков и министърът на опазването на здравето Асена Сербезова показаха новия Национален действен проект за справяне с COVID-19. Това стана в четвъртък на видеоконферентна връзка, в която взе участие и министърът на образованието Николай Денков .

Новите ограничения се постановат по отношение на предстоящата нова вълна на вируса, провокирана от разновидността Омикрон. Те идват на фона на митинги против зелените документи пред Народното събрание. Те в сряда от партия "Възраждане ".

Мерките, които се плануват в проекта, ще бъдат определяни от % на претовареност на интензивните кревати . Страната ще бъде разграничена на 6 региона , като във всеки от тях ще се събира и обобщава информацията за натоварването на лечебните заведения на съответната територия. Разделението се постанова, защото има огромни разлики в заетостта в обособените райони. Картата с тази информация ще бъде обновявана всекидневно.

Степените на претовареност на леглата ще бъдат четири - надлежно над 50, над 60 , над 70 и над 80 %, като на най-ниската степен подхождат най-леките ограничения. При втория стадий - над 60 % претовареност, ограниченията ще се засилят, само че учебните заведения и бизнесите ще продължат да работят.

При третия стадий ограниченията ще продължат да се ускоряват, само че децата от първи до четвърти клас ще продължат да вървят на учебно заведение. При четвъртия стадий, който Петков дефинира като сериозен, ще се постанова затваряне на бизнесите, обслужващи хора, като се изключи питателните магазини и аптеките.

Предвижда се период от 3 до 5 дни , в които да се наложат ограниченията, съответстващи на района. Новите интензивни кревати, които могат да бъдат разкрити при съществуващите благоприятни условия на здравната система, са 1268 .

По думите на Сербезова са отделени финанси и за огромна осведомителна акция за изгодата от имунизацията, както и основаване на информативен център за всички въпроси, свързани с имунизациите.

Мерките в просветителната система също ще бъдат прилагани по отношение на стадия, в който се намира регионът на съответното заведение. До ротация на някои паралелки или онлайн образование на по-горните класове може да се стигне надлежно при трети и четвърти стадий. Това обаче ще предстои на разискване с Министерството на здравеопазването.

При новия проект родителите ще могат още веднъж да избират дали децата им да посещават учебно заведение или да останат на онлайн образование. Детските градини няма да бъдат затваряни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР