Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда Св. Паисий

...
Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда Св. Паисий
Коментари Харесай

Гълъб Донев награждава Людмил Стайков преди опелото на Виолета Донева

Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на акад. Людмил Стайков. Бележитият кино режисьор и учител в НАТФИЗ, който е измежду основоположниците на кинообразованието в България, ще бъде отличен за своя извънреден принос за развиването на националната културна еднаквост и духовни полезности. Церемонията по награждаване ще се състои в петък, 18 ноември, от 16 ч в постройката на Националния исторически музей, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Призът ще бъде присъден на Стайков преди опелото на починалата му някогашна брачна половинка Виолета Донева. Актрисата бе убита през октомври от внучка им Ивет, която е в ареста. Голямата актриса бе открита мъртва в дома си в София.

Годишната държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски ” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година Тя се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи. Носителят й за тази година беше избран от комисия по избора с ръководител акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, стартира от театралната сцена на Бургаския и Младежкия спектакъл. В Българска национална телевизия основава редица документални филми за върхови достижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му произведения реализират изключителна известност измежду милиони фенове. Трилогията „ Хан Аспарух “ се трансформира във феномен на 80-те години. Подобна е и ориста по-късно на „ Време разделно “ по романа на Антон Дончев, избран с анкета на Българска национална телевизия за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков показват България на десетки интернационалните фестивали по целия свят. Акад. Стайков е притежател на голям брой награди, както и на ордена „ Академични палми “ на Френската република.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР