Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с работодателски организации в Министерския

...
Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с работодателски организации в Министерския
Коментари Харесай

Работодателските организации одобряват посоката на кабинета по отношение на инфлацията

Министър-председателят Гълъб Донев организира среща с работодателски организации в Министерския съвет. Разговорът е част от инициираните от премиера работни формати за разискване на ценообразуването при питателните артикули и опциите за понижаване на инфлацията.

От работодателските организации дефинираха инициирането на срещата като добър сигнал, за това, че разговорът от предходния мандат на кабинета, ще продължи сполучливо.

Във фокуса на срещата е била енергетиката, ПВУ и европейските стратегии, както и инфлацията.

По отношение на енергетиката правят оценка високо, че продължава мярката по обезщетенията за бизнеса. Мярката е до края на март и по-късно би трябвало да се намерения по какъв метод би трябвало да се продължи.

Дискутирано е за вероятни диференцирани подходи във връзка с обезщетенията, само че предвид на късия период, ще се придържат към мярката, която към този момент работи и е удовлетворителна за бизнеса, съобщи Цветан Симеонов от БТПП.

По отношение на европейските стратегии организациите са поискали да се ускорят нещата.

По отношение на въвеждане на еврото работодателите са обърнали внимание, че са предопределени средства за запознаване на обществото с позитивните и негативни резултати. Симеонов съобщи, че са поели ангажимент да дават публичност на това, което е потребно за бизнеса и поддържат влизане на България в еврозоната допустимо по-скоро.

По отношение на инфлацията - работодателските организации утвърждават посоката на кабинета, само че предлагат повече публичност за обществото за тези браншове, където има прекомерно огромни и необясними разлики от производителите до крайния консуматор. Комисия за защита на конкуренцията и КЗП би трябвало повече да проявят интензивност, тъй като съгласно обществото има картел за цените на някои артикули. БТПП давва добра оценка на предходния кабинет, който е лимитирал корупцията.

Гледайте тук или на



От Съюза за стопанска самодейност завиха, че ще разработят оферти за икономическата рецесия и цените на храните. Ще има работни групи, които ще разискват ограничения. За Съюза е значим и процеса по цифровизация, за който са заделени 3 милиарда до 2027 година Важни са и законите за зелената договорка, съобщи Васка Бакларова, ръководител на ССИ.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи, че са удостоверили като приоритет на работодателските организации влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024г., тъй като това ще усъвършенства бизнес климата, икономическият растеж и оттова стандартът на живот на хората. За задачата сплотяват напъните за битка с инфлацията. Но този развой би трябвало да се форсира, с цел да не се пропуснат периодите за еврозоната, сподели той. Посочи, че обезщетенията за тока са довели до растеж на промишлеността, а от там и растеж с 16% на приходите, най- огромен в Европейски Съюз.

АИКБ дава цялостна поддръжка за кабинета и за осветляване на неприятните търговски практики, с цел да се форсира спадът на цените. Велев прикани за предплатено понижаване на цените в този момент за сметка на облагите преди действително предстоящият им спад през март и април. Според него с осветление на не положителните практики и диалозите с групите компании с огромен пазарен дял може да се форсира рухването на цените.

Ако административното влияние върху цените беше положително, то социализмът щеше да оцелее, съобщи Цветан Симеонов.

В срещата участваха представители на управленията на БСК, ССИ, АИКБ, БТПП, КРИБ, както и членове на служебното държавно управление.



Във вторник в Министерския съвет се състоя среща, на която дружно с министри и представители на разнообразни институции, бе осъществен разбор на ценообразуването на питателните артикули. След срещата служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че ще бъде въведен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, без значение дали са магазини на огромните търговски вериги или дребни квартални магазини.

Премиерът съобщи, че са открити разлики сред цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина, и то от порядъка на 20 до 30%. Гълъб Донев уточни още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в осъществявания надзор по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

Министър-председателят добави, че следва да бъде основан специфичен интернет уебсайт, на който жителите да получават настояща информация по тематиката, с цел да вършат по-лесно параленост сред цената и качеството на избрани хранителни артикули.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР