Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с федералния канцлер на Република

...
Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с федералния канцлер на Република
Коментари Харесай

Премиерът Донев: Шенген остава основен приоритет на България

Министър-председателят Гълъб Донев организира среща с федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, а събитието се организира в постройката на Министерски съвет, съобщи кореспондент на Агенция “Фокус " .

“За мен е наслаждение да ви поздравявам след този интезивен ден в работа по оградата на границата. За България остава главен приоритет присъединението към Шенгенското пространство. " Това съобщи министър председателят Донев на брифинг пред публицисти.

Той продължи, че приемът ни в Шенген ще бъде значим подтик за връзките сред България, Австрия и Европейски Съюз. “Наш общ забавен е да работим за подсилване на сигурността на Шенген, а участието ни ще обезпечи по-силно икономическо съдействие ", бе безапелационен министър-председателят ни.

Донев приветства и съгласуването на проекта за деяние, който ще способства за понижаване на незаконната миграция в Европейски Съюз и ще укрепи съдействието сред двете страни.

“България преглежда Република Австрия като обичаен стопански сътрудник и приема народа като другарски и непосредствен. Уверен съм, че визитата ще укрепне нашето съдействие ", заключи министър председателят.

“Благодаря за гостоприемството. България и Австрия са близки страни с надълбоко другарство. " Това сподели от своя страна австрийският канцлер. Той акцентира, че доста предприятия са мощно стопански показани в страната ни. “България е доста забавна дестинация за австрийските компании ", добави той.  

Относно отводът на Австрия страната ни да стане част от Шенгенстчкото пространство, Нехамер съобщи, че за това решение играе роля систематичният проблем с отбраната по границата ни. По думите му би трябвало тези граници да бъдат надеждно предпазени. Имаме проблем с незаконната миграция, като Австрия е получила над 100 хиляди молби за леговище. “Това значи че тези мигранти са минали през други страни. Имаме проблем, който може да бъде решен с общи старания. Австрия постоянно е казвала, че в никакъв случай няма да остави България и Румъния по пътя за присъединението им към Шенген. Ние си даваме сметка, че костват доста старания за отбрана на границата ", добави австрийският канцлер. 

Той показа, че са разговаряли и с президента Радев и с премиера Донев, че са нужни 2 милиарда евро за техническо съоръжение на границата, с цел да бъде надеждна отбрана на външната граница на Европейски Съюз. 

Австрийският канцлер добави, че най-важното е Европейската комисията да реши този проблем, като са препоръчани 5 ориентировъчни точки за взимане ограничения.

“България извършва съществено отговорностите си. По думите на Нехамер Австрия се намира в центъра на Европейски Съюз и страната би трябвало носи най -тежката отговорност за бежанците. “Ще намерим дружно решение. Ние сме сътрудници по тази причина, с цел да приказваме намерено за проблемите си и да намираме решения ", приключи канцлерът на Австрия.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР