Министър-председателят Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха

...
Министър-председателят Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха
Коментари Харесай

Борисов и Вучич инспектираха с хеликоптер строителството на „Балкански поток“

Министър-председателят Бойко Борсов и президентът на Сърбия Александър Вучич инспектираха с хеликоптер строителството на „ Балкански поток “.

Проектът е предпочитан за българското държавно управление. С неговата реализацията се цели повишение сигурността на доставки на природен газ от разнообразни източници, усилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна ще окаже положителен резултат върху потребителите на природен газ, оповестяват от Министерски съвет.



„ Всичко е по разпоредбите на Европейския съюз “, акцентира министър председателят Борисов по време на инспекцията. „ Булгартрансгаз “ ЕАД построява газопровод с обща дължина 474 км. Общо са доставени във краткотрайните строителни бази 26 489 броя тръби или 324,26 км. На пристанище „ Бургас “ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които всекидневно се транспортират към краткотрайните бази. Териториите с археологически обекти по трасето се изследват и освобождават за строителството, с оглед запазване на културното завещание на страната ни при построяването на „ Балканки поток “.
Бойко Борисов посрещна сръбския президент Александър Вучич в България След двустранната среща те ще инспектират по въздух напредъка по построяването на Автомагистрала "Европа " и "Балкански поток "
Разгледано беше и подземното газово вместилище „ Чирен “, което се употребява за компенсиране на сезонната нееднаквост на потреблението на природен газ у нас и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки.

Активният му потенциал е 550 млн. м3. С развиването на газовата мрежа на територията на страната и в района ще се насърчи търговията с природен газ, ще се увеличи пазарната конкуренция и ще способства за действието на ликвиден газов пазар.
Борисов и Вучич разискаха по телефона граничния режим Постигната е сделка сред двамата за скорошна среща
С цел развиването на „ Чирен “ като комерсиално вместилище се работи по неговото уголемение. Планираното уголемение се състои от поетапно увеличение на размера на хранилището – по-големи размери складиран газ, увеличено налягане на горивото в резервоара, по-голям дебит на ежедневно нагнетяване и рандеман. Проектът планува увеличение на размера работен газ до 1 млрд.м3 и увеличение на дебита на рандеман и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден.

За задачата ще се сондират 10 нови експлоатационни сондажа, както и 3 наблюдателни. През 2019 година започва осъществяването на 3D сеизмични изследвания върху площта на Чиренската конструкция. Проучванията се съфинансират от Механизма за свързване на Европа – безвъзмездните средства са до 3 900 000 евро (50% от цената на проучването).
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР