Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега

...
Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега
Коментари Харесай

Борисов настоя за затваряне на външните граници на ЕС в разговор с Орбан

 Борисов: Политик мъчно ще одобри мигранти, в случай че ще да му дават милиарди
Министър-председателят Бойко Борисов срещна в телефонен диалог унгарския си сътрудник Виктор Орбан с позицията, която ще показа на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и даване на леговище. По-рано през днешния ден българският министър председател беше изслушан по тематиката и от народните представители.

Министър-председателят Борисов упорства за незабавни ограничения за затваряне на външните граници на Европейски Съюз и непоколебим надзор на влизащите, в това число и по вътрешните граници. Това ще изисква незабавна помощ за страните на първа линия посредством техника, финансови средства и засилено наличие на ФРОНТЕКС и други

Друго предложение на България е да бъдат построени спешни центрове за банкет на бежанци отвън територията на Европа. В тях да се прави обзор на молбите и да се дефинират тези, които са в действителна потребност от протекция. Според Бойко Борисов за тази цел е належащо също Европейски Съюз да подкрепи финансово и софтуерно страните, в които ще има такива центрове.

Българският министър-председател ще упорства да се направи и разбор на към този момент пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци. Необходимо е да се разграничат както нуждаещите се от протекция от икономическите мигранти, по този начин и политиките във връзка с двете групи.

По думите на Борисов държавите-членки би трябвало да поемат отговорност както за кандидатстващите за отбрана бежанци, по този начин и за ограниченията, с които да подсигуряват, че те ще могат да се завърнат по родните си места след края на споровете там.

Премиерът Бойко Борисов счита, че незаконните мигранти без потребност от протекция би трябвало да бъдат връщани в бърз порядък в родината си или в последната страна, избрана като сигурна, преди да стъпят на територия на Европейски Съюз. За това са нужни политически старания за реадмисионни съглашения с третите страни.

По време на телефонния диалог Виктор Орбан осведоми българския министър-председател за вчерашната среща на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. Той също увери Бойко Борисов, че изцяло поддържа позицията му за неотложно затваряне на границите и за създаване на центрове за мигрантите. Орбан сподели, че във връзка с наложителната релокация на бежанци Унгария и останалите страни от Вишеградската четворка остават на позиция „ срещу “.

Българският министър председател съобщи, че България, като страна на първа линия, дружно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на към този момент намиращите се в Европа мигранти в страните на първа регистрация. Това би утежнило обстановката в тези страни посредством прехвърлянето им на двойни отговорности - по запазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия. „ Това е незаслужено и небалансирано по отношение на страните на първа линия, които бяха заляти от мигрантската вълна през 2014 година, 2015 година и 2016 година “, сподели още Бойко Борисов. Виктор Орбан даде обещание да запознае водачите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят в детайли тези компликации пред България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР