Министър-председателят Бойко Борисов участва в предаването "Питай премиера" по bTV,

Министър-председателят Бойко Борисов участва в предаването "Питай премиера" по bTV, ...

Борисов: Ако дадем акъл на Ципрас или Заев, само ще ги подразним.


Министър-председателят Бойко Борисов участва в предаването "Питай премиера" по bTV, в което отговори на въпроси, засягащи голяма част от актуалните теми в страната и на Балканите. Още в началото на разговора си с водещия Антон Хекимян Борисов извади копие на Истанбулската конвенция и я обсъди подробно.

"Тази конвенция е в Конституционния съд, тя няма да влиза в парламента. Винаги съм се съобразявал с гласоподавателите. Хеле пък когато е намесена и църквата. Казвам го. Ние ще приемем Истанбулската конвенция само с абсолютен консенсус. Ако трябва, ще я оставим за по-нататък. И Каракачанов, и Нинова не искат да правят референдум, а искат просто да похарчат 30 милиона от парите на данъкоплатците. Ние застанахме зад Истанбулската конвенция само, за да се борим с насилието над жени и деца. Друго не стои на дневен ред. Къде пише за еднополови бракове. Моля, прочетете я. Не е опасна конвенцията, а ксенофобията и насаждането на страх. Няма да правя нищо, което ще отприщи Нинова и останалите да насаждат страх".

По отношение на темата, спрягаща имената на Валери Симеонов и Нено Димов с оставки от постовете им, министър-председателят отговори следното:

"За да има оставки, трябва парламентарното мнозинство да ги приеме".

"Обединени патриоти" са подкрепяни от хората, които се чувстват така "по-воеводи", от хората, които обичат да тропат по масата", коментира Борисов.

Борисов коментира протестите за Пирин като отговори и на въпроса, издиган от недоволните кой стои зад концесионера на ски съоръженията в Банско "Юлен". "Цеко Минев стои зад "Юлен".

"Зелените" не могат да се оплачат. Аз съм им обещал, че освен втория лифт, нищо тайно няма да се случи, Христо Иванов и Радан Кънев само търсят къде да се хванат. И "Зелените" искат втори лифт, но не вярват на Цеко Минев. Оттам идва целият проблем. След като Цеко Минев движи всичко в Банско, ще е така. Държавата не стои зад него, но не можем да отречем, че Банско е в топ 10 на курортите в Европа и, че ръстът на туризма е налице", обобщи премиерът.

"Хората, които пишат речите на държавния глава, наричат несправедливо министър-председателя и ГЕРБ "кукловодите на Истанбулската конвенция", заяви още Борисов и призна, че визира Иво Христов.

"Обиждат ме обаче неговите съпартийци от БСП. Знам кой му пише речите. Иво Христов", каза Борисов.

"С президента Румен Радев отношенията ни са добри и винаги са били добри. От години си общувам с него и той е прекрасен човек. Съветът ми е да не си слуша много тенорите и беквокалите, както и аз моите не ги слушам много. С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали. Предложи шеф на НСО - приех веднага. Днес е предложил посланик в Москва, ще го одобрим", допълни той.

Министър-председателят коментира и разгорещената тема с името на Македония и защо България не взима участие по казуса, за разлика от Гърция.

"Ако дадем акъл на Ципрас или Заев, само ще ги подразним. Призовавам ги като приятели да намерят компромис, което ще е прекрасно. Прекрасно за общия ни път към НАТО, към ЕС, към развитието на региона.

Борисов обаче не пожела да коментира колко фигури по горните етажи на властта са осъдени за корупция. Той умело отбягна въпроса на водещия, тръгвайки да говори за въвеждането на електронното управление и за намаляването на корупцията по долните етажи.

Разговорът в студиото на bTV завърши в шеговит стил и култов отговор на Борисов на въпроса кой празник отбелязва той - този на Свети Валентин или този на Трифон Зарезан.

"Аз ще отпразнувам ПСЖ - Реал (Мадрид)", засмя се той, призовавайки даже да го вземат за коментатор на футболната среща. "Кой каквото иска, това да празнува. Нека да сме живи, здрави и да се обичаме", заключи Борисов.

Източник: fakti.bg