Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12
Коментари Харесай

Борисов и Заев ще почетат паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония


Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие във възпоменателната гала на 12 март в Скопие във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

В памет на жертвите на Холокоста българският министър председател, дружно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще сервира венец на паметника на починалите евреи.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост.

В рамките на визитата са планувани и двустранни диалози сред министър председателите Борисов и Заев.

Смело посещаване

Представители на еврейската общественост в Република Македония високо правят оценка визитата на българския министър председател. Според тях българските публични управляващи демонстрират смелост, присъствайки на честванията във връзка на депортацията на македонските евреи.

"Това нещо се случва за първи път - формален представител, освен това министър председател на Република България, да участва на възпоменателна гала във връзка депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е почнала депортацията - Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да пристигна в този ден в Република Македония", съобщи пред БГНЕС в навечерието на визитата Горан Садикарийо, основен и изпълнителен шеф на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие

"Ветровете в България се трансформират. И към този момент не се приказва единствено за спасяването на българските евреи, само че и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи", добави той.

За македонските евреи спасяването на българските евреи е ярък образец в историята на Втората международна война, който е резултат от взаимните дейности на Българската православна черква, гражданското общество и политиците. Благодарение на този акт са избавени над 48 000 евреи

"България има светла история, която е обвързвана с предотвратяването на депортацията, само че би трябвало да се гледа и другата страна на монетата - депортацията от окупираните земи. Не може да се приказва единствено за едното, би трябвало да се споделя и за другото. Ние като еврейска общественост работим с нашите сътрудници от България, с цел да представим историческата истина за случилото се по това време. Винаги да загатваме за спасяването на 48 000 евреи, само че и за депортацията на над 11 000 евреи", съобщи още Садикарийо. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР