Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на
Коментари Харесай

Борисов заминава за Сараево за срещата на ПСЮИЕ

Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие в Срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се организира на 8 и 9 юли в Сараево, защото Босна и Херцеговина е актуалният ротационен ръководител на ПСЮИЕ.

По време на Срещата на върха ще бъде разисквано усилването на свързаността в региона на инфраструктурата, бизнеса, дигитализацията и връзките сред младежите, които са главните цели на председателството на Босна и Херцеговина на ПСЮИЕ.

България е основател за основаването на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, като водещ политически формат за разговор в района. Началото на самодейността е положено на Софийската среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа (6-7 юли 1996 г.), която приема Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите.

Освен България, страни-участнички в ПСЮИЕ са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Председателството на ПСЮИЕ се поема на ротационен принцип за период от една година от страните-участнички в процеса. А годишната Среща на върха на държавните и държавни ръководители бележи финала на всяко ротационно председателство на Процеса.

В рамките на форума в Сараево българският министър-председател Бойко Борисов ще организира редица двустранни срещи: с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР