Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския
Коментари Харесай

Борисов в Брюксел за тежка среща на Европейския съвет за мигрантите

Министър-председателят Бойко Борисов ще взе участие в постоянното съвещание на Европейския съвет през днешния ден и на 29 юни в Брюксел. Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз ще се срещнат, с цел да обсъдят най-неотложните политически цели за Съюза.

Европейският съвет ще прегледа въпроси от сигурността и защитата, икономическата и финансовата област, и основната тематика - миграцията. Италианския министър председател Конте предлага нова тактика, Меркел - двустранни съглашения, а българският министър председател Бойко Борисов желае затваряне на границите.

Очаква се водачите да обсъдят вътрешните и външните измерения на миграционната политика, в това число промяната на общата европейска система за леговище. Сред акцентите е и излизането на Обединеното кралство от Общността във формат ЕС-27, както и промяната на еврозоната.

Предвиждат се диспути по отношение на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз - многогодишната финансова рамка, сигурността и защитата, нововъведенията и цифрова Европа.

Напрежението обаче е към главната тематика – миграцията. Срещата на върха няма да докара до подписване на нова договорка за миграцията, написа Reuters, като цитира немския канцлер Ангела Меркел, която разгласи, че няма да се стигне до многостранна договорка по проблемите с миграцията. Тя добави, че ще продължи да работи за двустранни съглашения.

Спорът към промяната на европейската система за даване на леговище разделя Европейски Съюз на южни страни, където идват множеството мигранти от Близкия изток и Африка, и централноевропейски страни, които отхвърлят да одобряват част от идващите.

Богати дестинации като Германия също желаят договорка, съгласно която никой да не може изцяло да бъде изключен от задължението да приюти мигранти, написа " Ройтерс ". От 2015 година, когато над 1 млн. бежанци и мигранти влязоха в Европейски Съюз, водачите му не могат да стигнат до общо решение на казуса, което в допълнение разединява общността.

България ще упорства за неотложно затваряне на външните граници на Европейски Съюз. На КПП-тата да се позволяват единствено лица, бягащи от войната. Премиерът Бойко Борисов упорства за изнесените центрове отвън Европа, с които да се създадат гъвкави съглашения и мигрантите да не се връщат от Германия в България или в Гърция, а надлежно в Тунис, Либия - там, откъдето са пристигнали.

Според други информации в границите на Съвета през днешния ден и на следващия ден Меркел възнамерява да организира срещи в стеснен формат с държавните ръководители най-засегнатите от миграцията страни – Гърция и Италия, както и на Австрия, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 юли.

Компромисът наподобява мъчно изпълним. Ситуацията се усложнява още повече от растящото напрежение по мигрантския въпрос вътре в държавното управление на Ангела Меркел.

Миграционната политика е обект на яростни диспути в Германия, където водачът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, който е и министър на външните работи, упорства за по-твърдо отношение към мигрантите и заплашва, че партията му може да напусне държавното управление. Той привиква съвещание на 1 юли, на което ще обсъждят срещата на върха за миграцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР