Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария
Коментари Харесай

Очакванията от официалната визита на унгарския премиер Виктор Орбан в София

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който е на работно посещаване у нас. Двамата ще обсъдят развиването на двустранните връзки, опциите за взаимоотношение сред Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и Унгарското председателство на Вишеградска група, както и настоящи европейски тематики.

В резиденция " Бояна " двамата министър председатели ще се срещнат в границите на работното посещаване на Виктор Орбан. Това е втората аудиенция на унгарския министър председател в България, който беше тук през 2016 година, когато инспектира защитата на българо-турската граница.

Очаква се една от главните тематики в диалога сред двамата да е точно защитата на външните граници на Европейски Съюз и оправянето с миграционната рецесия. Знаете твърдата позиция, която зае Унгария още през 2015 година, когато издигна ограда по границата със Сърбия. Оттогава до момента Унгария одобри редица ограничения срещу миграцията. Страната е извънредно подложена на критика през последните седмици поради проектозакон, който ще таксува с 25% неправителствени организации, работещи с мигранти, както и опцията Министерство на вътрешните работи да закрива такива НПО-та.

Очаква се двамата да обсъдят и интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз - една от главните тематики на Българското европредседателство. В тирада от през вчерашния ден Орбан към този момент съобщи, че след Брекзит Европейски Съюз би трябвало да се разшири точно в посока Западните Балкани.

Самият Орбан сега влиза в предизборна акция за идните избори на 8 април. В остра тирада той съобщи, че страните от Централна Европа вървят в посока, противоположна на тази на Западна Европа, и прикани за основаването на световен съюз против миграцията. Очакванията са, че неговата партия " Фидес " за следващ път ще завоюва изборите.

Унгария сега ръководи Вишеградската група, в която влизат още Полша, Чехия и Словакия. Именно тези четири страни са главният съперник на проектите на Европейска комисия за въвеждането на наложителна квотна система за преразпределяне на мигранти. Виктор Орбан от дълго време упорства за усилване на защитата по външните граници на Европейски Съюз и неспособност мигрантите да се придвижват свободно.

Двамата с премиера са в много, много положителни връзки и нееднократно Бойко Борисов и българското държавно управление са получавали доста добра оценка от Унгария точно по повод защитата на българо-турската граница.
 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ  Виктор Орбан прикани за световен съюз против миграцията Виктор Орбан прикани за световен съюз против миграцията
Унгарският министър председател Виктор Орбан прикани за световен съюз против миграцията. Вчера в Будапеща той стартира предизборната акция на неговата партия "Фид...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР