Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на
Коментари Харесай

Борисов и Заев заедно на поклонение пред гроба на Св. Кирил и в базиликата „Санта Мария Маджоре“

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещаване в Рим на 24 май и на визита при главата на Римокатолическата черква Негово Светейшество папа Франциск на 25 май. Поводът е отбелязването на Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Българската делегация, ръководена от премиера, включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общественост и дейци на културата.

На срещата с папа Франциск ще участват Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ проф. Христо Бонджолов, шефът на Института по исторически проучвания към Българска академия на науките доцент Даниел Вачков, шефът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното присъединяване в аудиенцията е самопризнание за достиженията им и е израз на смисъла, което българското държавно управление отдава на образованието, науката и културата.

За първи път тази година обичайното поклонение пред гроба на Св. Кирил и визитата на базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където папа Адриан ІІ благославя славянската писменост и книги, ще бъде осъществено взаимно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев. Двете делегации ще вземат участие и в формалния банкет, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността.

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете страни, и почитането на огромни исторически персони, е знак на новия стадий в връзките сред София и Скопие след подписването на контракта за добросъседство на 1 август 2017 година

При визитата си в Рим българската делегация ще сервира цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще участва на молебен за здраве и триумфи на българския народ, отслужен в храма „ Св. Павел но Регола “, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.

„ Аудиенцията във Ватикана е голям жест на папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали книжовност “, разяснява министър председателят Борисов при визитата си в Рим на 24 май 2015 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР