Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Република
Коментари Харесай

Инвестициите от Южна Корея у нас възлизат на 212 млн. евро

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на публично посещаване в Република Корея от 24 до 27 септември, оповестиха от държавния пресцентър. Визитата се организира в навечерието на 30-та годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни през 2020 година. Това е първото посещаване на български министър-председател в Република Корея.

Тя се организира незабавно след втората сесия на Смесената междуправителствена българо-корейска комисия за икономическо, промишлено, комерсиално и техническо съдействие, която се състоя сред 9 и 13 септември в Сеул, столицата на Република Корея. По време на сесията ще бъдат разисквани вероятностите за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на търговията и вложенията, селското стопанство, превоза, осведомителните технологии и известията, туризма и други области от съвместен интерес.

За интервала сред януари и май тази година българският експорт за Република Корея се усилва с близо 25% по отношение на същия интервал на предходната година и доближава 54.8 млн. лв., заяви заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на събитие през юли, проведено от Корейско-българската асоциация за другарство, на което участваха голям брой корейски вложители от разнообразни браншове.

Едно от значимите посоки на съдействие с азиатската страна е развиването на двустранния стокообмен. Тенденцията на повишаване на търговията продължава и през тази година, като за първите пет месеца на тази година тя пораства с над пет % до 178 млн. лв..

Интересът на корейския бизнес към България пък е довел до реализирането на огромни планове в страната ни. По данни на Българска народна банка за интервала 1996 година - 2018 година чистият поток на директните вложения от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. Достигнатото равнище на корейските вложения в България към момента не дава отговор на опциите на страната. Страната ни е подготвена да разшири поддръжката си за бъдещи корейски планове в България, изключително в региона на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. Значим капацитет за съдействие и привличане на вложения имат преработващата индустрия, инфраструктурното строителство и енергетиката.

През 1997 година заводът "Елпром Трафо " в София е приватизиран от компанията Hyundai Heavy Industries Co. Korea, която става главният собственик на акциите на компанията. През 2001 година българската компания доближи стандартите на компанията майка и името й е променено на "Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България ". Предприятието е производител на трансформатори и стъпални регулатори с над 60-годишен опит.

Министър-председателят Борисов ще посети Центъра за научноизследователска и развойна активност на компанията "Hyundai Motor Group " в Хуасонг.

При своето посещаване министър председателят Бойко Борисов ще разиска опциите за разширение на съдействието сред България и Република Корея в политическия, икономическия и културния разговор сред двете страни. Българският министър-председател ще има срещи с премиера на Република Корея Ли Нак-йон и с президента на на азиатската страна Мун Дже-ин.

Министър-председателят Борисов ще посети и Университета за непознати езици "Ханкук " в Сеул.

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде съпроводен от заместител министър-председателя по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на превоза, осведомителните технологии и известия Росен Желязков и министъра на стопанската система Емил Караниколов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР