Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Федерална Република Германия Хайко Маас. В Министерския съвет те разискаха настоящи тематики от двустранен темперамент, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз.

В хода на диалога беше маркирано положителното двустранно съдействие в редица области. Освен интензивния политически разговор сред България и Германия, на срещата беше посочено, че двете страни остават стратегически сътрудници в региона на търговията и вложенията. През 2018 година стокообменът сред страните е 8,153 милиарда евро, което е с 11.8 % повече от предходната година. Инвестициите от Германия у нас през 2018 година са в размер на 153,7 благ. евро. По време на срещата българският министър-председател Бойко Борисов уточни, че за страната ни остава приоритет запазването на трендовете на растеж на двустранната търговия, както и разширението на наличието на български артикули на немския пазар в браншове като електроника и електротехника, машиностроене, осведомителни технологии.



В по време на диалога сред премиера Бойко Борисов и министър Хайко Маас бяха разисквани и опциите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, обучение, просвета и просвета. Добър образец за съдействието е навлизането на модела на дуалното професионално обучение у нас.

Запазването на стабилността в страните от Западните Балкани, насърчаването на тяхната европейска вероятност, опазването на сигурността на външната граница на Европейски Съюз също бяха измежду тематиките на срещата сред премиера Бойко Борисов и немския външен министър Маас. Фокус на диалозите беше и енергийната сигурност на страната, в това число посредством диверсификация на източниците, маршрутите и доставчиците на газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР