Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Течът на мазут е спрян, в момента нищо не налага спешно спускане на водолази

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 година край Созопол американски търговски транспортен съд „ Мопанг”.

Премиерът акцентира, че работата по премахването на мазута ще стартира незабавно щом изискванията го разрешават и че сега изрично е спрян течът, което не постанова незабавното стартиране на водолази, които да рискуват живота си.
Хидрометеорологичната конюнктура не разрешава да стартира източване на мазута от потъналия транспортен съд Това обаче дава време на водолазите да се приготвят за всички вероятни сюжети
Той уточни, че е упълномощил на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и Изпълнителната организация „ Морска администрация “ да стартират незабавни дейности за премахване на замърсяването. „ Знаете екологията постоянно е била водеща за нас.

Осигурихме финансирането, с цел да може да влязат при задоволително положителни условия “, сподели министър председателят Борисов и акцентира, че дейностите по унищожаване на мазута от кораба би трябвало да се организират при съблюдаване на всички ограничения за сигурност.

От Изпълнителна организация „ Морска администрация “ и водолазния екип оповестиха, че сега течът е спрян и от кораба не изтича мазут, както и че през днешния ден времето не разрешава да стартират дейностите по източване на потъналия кораб.

В сряда на оперативно съвещание на Министерския съвет беше утвърден проект за деяние по отношение на потъналия транспортен съд. Отпуснатите средства за справяне с казуса възлизат на 2,454 млн. евро. Сумата ще се употребява за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е планувана за оптималния период на работа – над 50 дни, при догадка за цялостни резервоари - 650 тона мазут.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР