Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под
Коментари Харесай

Борисов се срещна с архитекта, под чието ръководство бе реставрирана желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с архитекта Фикрие Булунмаз, под чието управление бе реставрирана желязната черква „ Св. Стефан “ в Истанбул.

Премиерът изрази признателност за усърдната работа на целия екип, работил по възобновяване на българския храм в достоверен тип. „ Желязната черква „ Св. Стефан “ свети като украшение.

"Радвам се, че през днешния ден тя е настоящ православен храм и в нея се отслужват постоянно празнични литургии “, сподели министър-председателят и благодари на турските управляващи за взаимната работа.

Архитект Фикрие Булунмаз акцентира, че това е бил доста трогателен за нея план. „ Постарахме се да съхраним всички достолепия на църквата “Св. Стефан” в новата конструкция”, сподели проектант Булунмаз. Тя уточни, че за една година, откогато е открит, храмът е станал притегателно място за доста от туристите, които посещават Истанбул.



На 7 януари 2018 година министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откриха тържествено реставрираната желязна черква „ Св. Стефан” в Истанбул. Тя е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата. Храмът е осветлен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава постройката, дружно с обзавеждането ѝ, костват на Българската страна към 1 млн. златни лв.. Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания "Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

По време на срещата проектант Булунмаз подари на министър-председателя картина на желязната черква “Св. Стефан “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР