Министър-председателят Бойко Борисов се среща днес с европейския комисар по

...
Министър-председателят Бойко Борисов се среща днес с европейския комисар по
Коментари Харесай

Борисов обсъжда с представители на ЕК изграждане на центрове за свръхбързи изчисления


Министър-председателят Бойко Борисов се среща през днешния ден с европейския комисар по цифровата стопанска система и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „ Свързаност “ към Европейската комисия Роберто Виола. Това оповестява държавната пресслужба, откъдито обясниха, че съществена тематика на диалога в Министерския съвет ще бъде самодейността на Европейската комисия за създаване на центрове за свръхбързи калкулации в Европейски Съюз. България ще бъде една от осемте страни, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво.

Премиерът Борисов даде безапелационната си поддръжка за този развой още в началната му фаза, когато в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше проведена интернационална конференция за цифровото бъдеще на Европа през април предходната година, напомня БГНЕС. Министър-председателят приветства решението на Европейска комисия да вложи 840 млн. евро в развиването на тази значима сфера и е безапелационен, че България има сериозен капацитет да бъде районен водач в региона на суперкомпютрите.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат ситуирани в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър образец за съдействие сред страните в Европейски Съюз, който подтиква нововъведенията и ускорява конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в редица области – от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР