Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Премиерът Борисов разпореди на Министър Димов да направи спешна проверка на Шабленското езеро


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още през днешния ден да замине за Шабла и персонално да ревизира обстановката с Шабленското езеро.

Премиерът Борисов изиска министър Димов да рапортува по тематиката на днешното държавно съвещание, оповестиха от Министерски съвет.

Според министър-председателя е належащо да се извърши инспекция на място дружно с регионалния шеф на Добрич и да се реагира незабавно, в случай че се открият нарушавания. Ние, които сме създали толкоз доста за запазване на околната среда, не желая да ни вкарват в тази тематика, в случай че няма действителна причина, безапелационен беше министър-председателят.

Причината за незабавната инспекция е пресушаване на Шабленското езеро - едно от предпазените местообитания на редки типове птици от интернационално значени. Според еколози целият Шабленски езерен комплекс е бил пресъхнал поради наводняване в държавната резиденция " Шабла ". Освен това пресушаването е съпроводено и с опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро.

Информацията в началото бе обявена от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). На 9 март екип на организацията посетил региона за мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона и открил похищенията. Изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност и не е планувано в проекта ѝ за ръководство.

Малко по-късно от Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) - Варна, излязоха със известие, в което се споделя, че " няма приключване на води от предпазената територия ". " В наличието на представител на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна на 15 февруари т.г. благодарение на профилирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „ Езерецко перило “ - сектора с най-тясна линия сред морето и езерото, за запазване на дюнните естествени местообитания. При периодическите инспекции на предпазената околност предпазена околност „ Шабленско езеро “, защитата на северните предпазени територии при Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е установила, че вследствие на високите морски талази езерото се е затворило единствено. Изтичането на водите от езерото към морето е траяло девет дни ", изясняват от РИОСВ-Варна. Еколозите обаче не са съгласни с тази констатация.

Освен пресушаване е имало и опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро, настояват от Българско дружество за защита на птиците. " Мащабите на опожаряването са извънредно огромни – отнася се за няколко стотин декара очевидно предумишлено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е неразрешено съгласно заповедта за оповестяване на Защитената зона. Твърде евентуално е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани дейности, които на процедура водят до заличаване на забележителна част от влажната зона ", описват еколозите.

Еколозите показват, че " Шабленски езерен комплекс " и " Шабленското езеро " са основни за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки типове водолюбиви птици, измежду които белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и доста други. Тези типове към този момент са изгубили гнездовите си местообитания, защото гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Оттам напомнят и това, че Шабленският езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската спогодба като влажни зони с интернационално значение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР