Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона със секретаря по търговията

...
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона със секретаря по търговията
Коментари Харесай

Бойко Борисов разговаря със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос

Министър-председателят Бойко Борисов беседва по телефона със секретаря по търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос. Премиерът Борисов посочи осезателното задълбочаване на ползотворното съдействие сред България и Съединени американски щати, изключително след срещата му с американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 година и провелия се в София при започване на актуалната година Стратегически разговор България-САЩ. Министър-председателят изрази убеденост, че като съдружници и стратегически сътрудници, България и Съединени американски щати ще продължат и отсега нататък да надграждат взаимоотношението си, както на необятна двустранна основа, по този начин и в границите на НАТО и съдействието ЕС-САЩ.
Борисов обърна внимание на търговско-икономическите връзки и смисъла на американските вложители за България. Той приветства възходящата разпоредителност на американската страна за задълбочаването на бизнес контактите с българските компании. Борисов посочи, че Съединени американски щати са измежду водещите външнотърговски сътрудници на България. Премиерът добави, че в допълнение се е уверил в капацитета на двустранните връзки след срещата му през ноември във Вашингтон с представители на Американската комерсиална камара, която e най-влиятелната организация на американския бизнес с над 300 000 членуващи компании от едрия и междинен бизнес в Съединени американски щати.
За съдействието в енергийната сфера Борисов беше безапелационен, че водещ приоритет за българското държавно управление е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Министър-председателят подсети, че през 2019 година Българя осъществя за първи път доставки на полутечен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, включително и от Съединени американски щати на конкурентни цени.
Премиерът Борисов означи напредъка по построяването на интерконектора Гърция-България, който ще обезпечи опция целият район да получава различни доставки на природен газ от разнообразни източници, включително от Каспийския район. В момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км., а на гръцка - над 15 км, акцентира министър председателят. Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматизирани заварки, с което доста ще се усили скоростта по построяването на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се прави ритмично и над 70 км. от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.
Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че в цялостна синергия с интерконектора е планът за създаване на терминала за полутечен газ до Александруполис. Премиерът подсети, че при започване на актуалната година „ Булгартрансгаз “ ЕАД подписа прелиминарен контракт за закупуване на 20% дял от плановата компания, която ще построява терминала. Борисов посочи, че по този начин страната ни има действително присъединяване в реализирането на плана и принос за опцията полутечен природен газ да бъде доставян от разнообразни източници, в това число от Съединени американски щати, Катар, Израел и други Според премиера за значимостта на плана е показателно и това, че Булгаргаз към този момент е резервирал количества природен газ за интервал от 10 години.
Обсъдени бяха и  провокациите, пред които светът е изправен поради рецесията, подбудената от COVID-19. Министър-председателят подчертава върху навременните ограничения, които страната ни предприе в битката против болестта. Борисов благодари и за цялостната американска поддръжка в интерес на напъните на България да се опълчи на разпространяването на COVID-19. Изрази също по този начин убеденост, че тясното съдействие за справяне с пандемията и за възобновяване на стопанските системи по-късно ще генерира и нов подтик за стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР