Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на ...

Бойко Борисов и Майк Помпейо са обсъдили напредъка на енергийните проекти в България.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Те са обсъдили стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред. Помпейо е изтъкнал, че премиерът е направил много добри неща за България. Още по тематаБългария е лидер в ЕС по дял от населението, прекъснало работа за отглеждане на детеБългария е на 49-о място в света по конкурентоспособност

Държавният секретар на САЩ е поздравил Борисов за модернизацията, която правителството реализира в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2 процента от разходите от БВП да се отделят за този сектор. Според Майк Помпейо българският министър-председател би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на САЩ е изтъкнал също така ползата от съвместните учения, които се извършват в България.

Майк Помпейо поздравил министър-председателя Борисов и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера. "Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по-конкурентна среда", е изтъкнал премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят запознал държавния секретар на САЩ с етапа на изграждане на интерконектора с Гърция. Борисов посочил още, че страната ни вече е получила първите доставки на втечнен природен газ от САЩ през месец юни. По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът отбелязал, че за реализацията на проекта държим да има широко международно участие.

По време на разговора са били обсъдени добрите резултати от сътрудничеството по линия на сигурността, борбата срещу контрабандата и трафика на хора. Помпейо е благодарил за усилията на България по всички тези теми, а Борисов заявил, че за страната ни е важно да следва своите евроатлантически ценности. Борисов и Помпейо са обсъдили също така и добрите оценки за бизнес климата, които бяха дадени по време на годишната среща на министър-председателя с Американската търговска камара и посолството на САЩ в България в началото на настоящата седмица. Премиерът Борисов е изразил надежда, че доброто сътрудничеството на страната ни с американските компании ще продължи занапред и ще се разширява.

Борисов и държавният секретар на САЩ са обменили мнения за Балканите и развитието на региона. По отношение на Република Северна Македония Помпейо е акцентирал върху приноса на премиера Борисов за развитието по пътя към членство в НАТО и ЕС, до което е достигнала към момента тази страна.

В рамките на разговора премиерът и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо са обменили мнения и по отношение на процесите, които текат в Сирия, като българският министър-председател изразил тревога относно ситуацията в тази страна.

/БТА/

Източник: investor.bg