Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с руския премиер Дмитрий Медведев.
Коментари Харесай

Борисов пред Медведев: Диверсификацията е важна за гарантирането на газовите доставки

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с съветския министър председател Дмитрий Медведев. Двамата разговаряха в границите на Първия каспийски стопански конгрес, който се организира в Туркменистан, оповестиха от държавната пресслужба. Българският министър председател посочи смисъла на разговора на най-високо равнище и изрази задоволство, че след формалната аудиенция на Медведев в България през месец март, в този момент продължава диалогът по отношение на опциите за прагматично и взаимноизгодно съдействие.

Премиерът Борисов посочи интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически разговор, при който се ръководим от своите национални ползи и в същото време се придържаме към общата политика на държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО.

Министър-председателят Борисов подчертава върху желанието ни да продължим да развиваме съдействието с Русия по предпочитаните за България въпроси в стопанската система, енергетиката, туризма, превоза, образованието, науката и културата, обществената политика.

Относно енергийната тематика, която беше измежду акцентите на диалога в „ Аваза “, министър председателят Борисов означи, че България води политика, която е ориентирана към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, по този начин и за Европейски Съюз. Българският министър-председател акцентира, че диверсификацията е значим детайл за гарантирането на сигурността на газовите доставки в Европейски Съюз и добави, че България работи интензивно по плановете за газови връзки със прилежащите страни. Премиерът Борисов обърна особено внимание на сериозната работа на българското държавно управление по отношение на реализирането на плана за газоразпределителния център „ Балкан “.

На срещата беше разисквана също опцията за реализация на плана АЕЦ „ Белене “ при поставените от българската страна условия. Заявления за присъединяване в актуалната процедура за избор на стратегически вложител по плана се одобряват до 19-ти август. Според премиера Борсов, в района ще възникне нужда от индустриални мощности, които да генерират чиста електрическа енергия на налични цени, отчитайки все по-амбициозните цели за понижаване равнищата на нездравословни излъчвания във всички браншове на стопанската система. В този смисъл АЕЦ „ Белене ” може да се трансформира точно в подобен електроизточник за района.

Във връзка със съдействието в региона на превоза, министър-председателят Борисов уточни интереса на страната ни да бъде разисквана опцията за развиване на фериботни връзки сред пристанище Бургас и съветските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази задоволство от извършеното 16-о съвещание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Българският министър председател изрази очакване идната й сесия да се състои в близко време и да способства в допълнение за развиването на двустранните връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР