Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман Ал-Сафади

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади, оповестиха от държавната пресслужба.

В рамките на диалога им министър председателят Борисов означи, че Йордания е значим сътрудник за България в района на Близкия Изток и Северна Африка.

Министър-председателят акцентира другарските връзки сред двете страни, както и доста положителната степен на взаимоотношение и подобие в политическите позиции по съществени районни и интернационалните въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на положителен политически разговор сред двете страни.

Убеден съм, че актуалното посещаване ще даде нов подтик в нашите двустранни връзки и ще способства значително за по-динамично съдействие на всички равнища, съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.



Във фокуса на диалога им бе тематиката за Процеса "Акаба ", иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 година за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм.

Премиерът Борисов подчертава, че България високо прави оценка самодейностите на краля на Йордания за битка с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса "Акаба ". Българският министър-председател добави, че сме подготвени да разгледаме вероятните форми на съдействие с процеса "Акаба " в границите на други формати като Процеса на съдействие в Югоизточна Европа или Берлинския развой. Подчертана бе още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като скъп конгрес за политически и стопански спор по отношение на районното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов уточни пред външния министър на Йордания, че през предходната година бе маркирана 50-годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Застъпено бе мнението, че съдействието в сферите от общ интерес следва да се уголемява.

Борисов и Ал-Сафади разискаха стимулиране на развиването на търговско-икономическите и капиталовите връзки, както и установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР