Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където през следващите два

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където през следващите два
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Туркменистан

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Туркменистан, където през идващите два дни ще взе участие в Първия каспийски стопански конгрес, оповестиха от държавната пресслужба.
Настоящата аудиенция в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 година той направи публично посещаване в Ашхабад, с което беше осъществена значима стъпка за възобновяване на двустранния разговор на най-високо и високо ниво. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани главните области на двустранното съдействие. Като удостоверение на градивния темперамент на връзките сред двете страни, в границите на актуалното посещаване се планува в допълнение да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се реализиран нови съответни договорености.
За България Туркменистан е значим сътрудник в Централна Азия и в региона на Каспийско море. Двете страни поддържат обичайно положителни и другарски връзки. Като цяло, районът на Каспийско море е основен за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна нееднократно е изразявала интереса си по отношение на транспортната и енергийна съгласуваност в района и преглежда идния стопански конгрес като подобаваща опция за разговор по тематиките от съвместен интерес.
Министър-председателят Бойко Борисов беше поканен персонално от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов да вземе присъединяване в Първия каспийски стопански конгрес. Събитието, което ще се организира на 11 и 12 август в националната туристическа зона „ Аваза “, ще събере държавните и държавните ръководители на каспийските страни, водачи на заинтригувани страни, близки до Каспийския район, както и представители на интернационалните стопански, финансови, транспортни, екологични и други организации.
Фокус на полемиките ще бъдат развиването на икономическото съдействие в Каспийския район и основаването на условия за огромни планове. Лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската стопанска система в световен подтекст, капиталовата прелест в петролната и газовата индустрия, в електрическата енергия, превоза, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.
Форумът в „ Аваза “ ще се организира в три редом провеждащи се модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция „ Каспийско море - Развитие на интернационално икономическо съдействие “ като паралелно с нея са планувани бизнес конгреси и кръгли маси. Вторият модул включва формалното разкриване на Каспийска галерия за новаторски технологии. В третата част се плануват срещи сред представителите на страните-участнички, бизнеса и фирмите, както и подписването на документи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР