Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет, където утре по покана

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет, където утре по покана
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Египет за откриването на новата военноморска база на брега на Червено море

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Египет, където на следващия ден по покана на президента Абдел Фаттах Ас-Сиси ще взе участие в формалното разкриване на новата военноморска база „ Бернис “ на брега на Червено море.

На летището в Кайро министър председателят Борисов бе посрещнат от министъра по парламентарните въпроси на Египет Алаа Фуад.



Базата „ Бернис “ е стратегически пункт в обезпечаването на южния фланг на страната. „ Бернис “ е една от трите нови военноморски бази на крайбрежията на Средиземно и Червено море, чието основаване Египет разгласи през 2017 година

Заедно с други военноморски бази в страната се дава опция военното управление на Египет да сътвори за първи път два военноморски флота: единият в Средиземноморския район, а вторият – в Червено море, което съставлява качествено ново развиване на египетските въоръжени сили.



По време на визитата си в Египет министър председателят Бойко Борисов ще организира среща с президента Абдел Фаттах Ас-Сиси. Във фокуса на диалога им ще бъде двустранното съдействие в политическата, икономическата, енергийната, културната, просветителната сфера.

Акцент ще бъде подложен и върху поддръжката, която България ще продължи да оказва на Египет в напъните му в битката с тероризма и религиозния екстремизъм.

Разширяването на двустранното съдействие в тази област е в интерес както на България и Египет, по този начин и ще способства за сигурността в районите на Близкия Изток и Балканите.

Първата срещата сред българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси се организира в коридорите на годишната 73-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации през септември 2018 година, където двамата водачи се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на декларираната и от двете страни благосклонност за съдействие, на 23-24 октомври 2018 година министър председателят Бойко Борисов бе на двудневно посещаване в Кайро.

А на 24-25 февруари 2019 година българският министър-председател взе участие в първия по рода си конгрес на най-високо ниво сред Европейски Съюз и Лигата на арабските страни в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също беседва с египетския президент Сиси.

В рамките на срещата им тогава бе доказана волята за развиване на двустранните връзки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР