Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в
Коментари Харесай

Бойко Борисов кацна в Азербайджан

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Азербайджан, където ще взе участие в Седмия световен бакински конгрес, оповестиха от държавната осведомителна работа.
По време на визитата си в Баку министър председателят Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тематика на диалозите ще бъде енергетиката. България преглежда Азербайджан като главен източник за диверсификация на доставките на природен газ за повишение на енергийната сигурност на страната ни и в района на Югоизточна и Централна Европа.

Втората значима тематика, която ще дискутират министър председателят Борисов и президентът Алиев, е опцията за присъединяване на Азербайджан в хъба „ Балкан “.

Отчитайки стратегическото енергийно партньорство сред двете страни, българската страна засяга Азербайджан като един от източниците на газ за хъба „ Балкан “ и предлага по-тясно съдействие по реализацията на този план. Миналата година започва предпроектно изследване на плана за създаване на районния газов разпределителен център „ Балкан “, което е съфинансирано от Европейски Съюз.

По време на срещата си с президента Алиев, министър председателят Борисов още веднъж ще сложи въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в границите на визитата на българския министър-председател в Баку през януари 2018 година Премиерът Борисов и президентът Алиев ще обсъдят още транспортната съгласуваност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение на нашите страни при построяването на транспортна инфраструктура сред Европа и Азия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР