Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на посещение в Хашемитско кралство Йордания.

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на посещение в Хашемитско кралство Йордания.
Коментари Харесай

Започна визитата на премиера Борисов в Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов дойде на посещаване в Хашемитско кралство Йордания.

Визитата е по покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн. В Аман министър председателят Борисов беше посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.

В рамките на визитата министър председателят Бойко Борисов ще организира срещи с краля Абдулла II бин ал-Хусейн и с министър-председателя Омар Раззаз. Фокус на диалозите ще бъдат усилването на политическия разговор на най-високо ниво и търсенето на нови благоприятни условия за разширението на контактите в области от съвместен интерес.

България отдава основно значение на продължаването и разширението на положителните връзки си с Хашемитско кралство Йордания в редица браншове, измежду които сигурност и защита, противопоставяне на тероризма, екстремизма, радикализацията и незаконната миграция.
Сътрудничеството в региона на сигурността и защитата по линия на противодействието на тероризма и радикализацията остават предпочитани в двустранните връзки, както и институционализираното съдействие в границите на Процеса „ Акаба “.
Процесът “Акаба” е иницииран през 2015 година от краля на Йордания Абдулла II за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм. На 4 юни 2018 година министър-председателят Бойко Борисов взе присъединяване в Процеса „ Акаба “, който за пръв път се организира отвън Йордания – в Тирана, Албания.

Търговско-икономическото и капиталовото партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Хашемитско кралство Йордания.

Установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни ще спомогне за спомагателното доближаване в взаимната активност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова индустрия. За първите четири месеца на 2019 година стокообменът сред България и Йордания възлиза на 9.7 млн. щ. д. като в съпоставяне със същия интервал на 2018 година бележи растеж от повече от 21 на 100.
По време на визитата на българския министър председател Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Хашемитско кралство Йордания за съдействие в региона на туризма.
Това ще бъде израз на желанието за издигането на нивото на връзките сред двете страни в този бранш. Меморандумът беше контрактуван при визитата на принцесата на Йордания – Нейно кралско височество Дана Фирас предходната седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов. Документът отразява готовността на страните да засилят другарските си връзки, да допринесат за икономическото развиване и растежа на туристическия капацитет, за опазването на културното завещание и да реализират продан на положителни практики.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР