Министър-председателят Бойко Борисов прие тази вечер представители на протестиращите медицински

...
Министър-председателят Бойко Борисов прие тази вечер представители на протестиращите медицински
Коментари Харесай

Борисов разговаря с медицинските сестри, чакаше ги на терасата на МС

Министър-председателят Бойко Борисов одобри довечера представители на протестиращите медицински сестри в Министерския съвет.

"Пишем и подправени болнични, това е, което желаеме - да спрем да крадем. Тогава пари ще останат. Толкова ли е сложна тази електронна здравна каса? ", съобщи една от протестиращите медицински сестри.

Здравните служащи оповестиха пред Борисов, че всеобщо лечебните заведения злоупотребяват с разпоредбите. Лекарите надписват часовете си направено време, като в това време медицинските сестри дават ексклузивен труд, който не се заплаща. Дават наряди и над 12 часа, което опонира на Кодекса на труда. Налага им се да работят и на няколко места.

"Сега е в пъти по-голям бюджетът, близо 6 милиарда Ако нещо не се преразпределя вярно, съм подготвен да оказа помощ. Ако ми кажете, къде са тези аномалии, ще оказа помощ. Аз виждам рамката. Рамката е доста пари – от ден на ден, от ден на ден. И вместо вие да кажете, че сте удовлетворени, вместо пациентите да кажат, че са удовлетворени, ние водим този диалог “, уточни министър председателят. Той попита нужни ли са толкоз лечебни заведения в страната, на което сестрите му дадоха отговор негативно.

Борисов уточни, че е необходим спор на тази тематика – какъв брой би трябвало да са лечебните заведения. Той акцентира, че е значимо да се посочи дали би трябвало да се развиват частните лечебни заведения, каква е разликата сред общинските и държавните лечебни заведения. "Готов съм да стартираме този диалог дружно с вас ", сподели Борисов.

"Как да ги задържим тук, по какъв начин да даваме по 5000 лева заплата, това е пазарът? Това касае също инженери, IT-специалисти ", посочи министър председателят, когато стана дума за повдигането на заплатите като мярка против напускането на млади медицински експерти по посока чужбина.

Медицинските сестри отидоха при Борисов, който ги предложения в 18.30 часа, с близо половинчасово забавяне. "18:50 ч. Министерския съвет. Представители на протестиращите медицински сестри към момента няма ", написа пиара на премиера Севделина Арнаудова във Facebook. Тя разгласява фотоси, на които се вижда Борисов на терасата на кабинета си.

"Срещата ни с премиера още не е почнала. Бяхме се разбрали тя да се организира на следващия ден и някои от нашите водачи са посетители по други студиа. Не може преди 30 минути да ни уведомяват, че срещата се насрочва за през днешния ден в 18.30 часа. Като се съберем всички, ще преценим дали срещата да бъде довечера или ще си остане за на следващия ден " сподели една от протестиращите по-рано пред Българска национална телевизия.

Днес в началото бе оповестено, че Борисов ще се срещне с протестиращите здравни служащи на следващия ден в 10 часа. По-късно от държавната осведомителна работа разпространиха нова информация, че срещата ще се организира довечера в 18.30 часа, поради изразеното обществено съмнение от страна на протестиращите, че срещата изобщо ще се състои. На полемиката би трябвало да участват министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева и ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова. Вместо нея обаче в кабинета на Борисов се яви вицепремиерът Томислав Дончев.

Медицинските сестри излязоха в неделя на пети народен митинг пред Министерския съвет. Те упорстват за промяна в здравната система. Сестрите нощуваха в палатки пред постройката и заплашиха, че ще останат в тях, до момента в който не бъдат признати от премиера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР