Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че ако минем бройката от 100

...
Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че ако минем бройката от 100
Коментари Харесай

Борисов: При ръст над 100 заболели на ден, затваряме всичко веднага

Министър-председателят Бойко Борисов предизвести, че в случай че минем броя от 100 нови инфектирани дневно, връща строгите противоепидемични ограничения. Няма да бъдат отворени детските градини, безапелационен беше министър председателят на брифинг след видеоконферентна среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани.

" Нещата с ковид в Европа не са добре. Базирам се на данните от института Кох. Трябва да съблюдаваме всички ограничения - отдалеченост и стерилизация. Има ли растеж на заболелите и не се ли съблюдават разпоредбите - незабавно отново ще затворим всичко. Ние сме с няколко стъпки пред всички сътрудници от Европа. Те в този момент разпускат ограниченията, които ние в никакъв случай не сме налагали. Вие тук в България постоянно сте били разпуснати ", съобщи Борисов.

" Поводът да отпуснем ограниченията беше, че има клъстър. При повишаване обаче над 100 индивида болни, незабавно ще затворим всичко, както преди. Всичко зависи от нас, от нашата дисциплинираност - да се пазим един различен, да съблюдаваме отдалеченост. Особено в градския превоз, маските там са наложителни ", сподели още министър председателят и добави, че единствено времето ще покаже дали ограниченията са верни.

Относно детските градини, Борисов изрично съобщи, че няма да позволи да бъдат отворени.

Детските градини няма изрично да бъдат отворени. Това е рисково. В щаба също бяха твърдо срещу. Ако всичко върви добре, ще разхлабваме още. Ако не съблюдаваме разпоредбите, лекарството го знаем всички - затваряне. Дали желаеме да прилагаме това лекарство, не, не желаеме. Отново ще прикани всички да съблюдават ограниченията ", съобщи министър председателят.

" Ден за ден следим обстановката, нищо не е отминало. Умолявам, приканвам, по тази причина и ме нападат, че тревожа хората. Аз не ги тревожа. Какво направиха в Гърция, когато изпуснаха в първия миг и потегли пикът нагоре? Затвориха безусловно всички у дома. Във Франция още е по този начин. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш ", съобщи министър председателят и прикани още един път за самообладание и дисциплинираност.

Той показа, че е сърдит на групата българи, които са блокирани в Париж.

" Истински съм сърдит на тези, които станаха и си отпътуваха за Париж като сезонни служащи и като не знам какви. Сега пускат смс-и. Оплакват се от французите, че се държат неприятно с тях и ние отново, какво би трябвало да създадем? Да ги вземем от инфектираното място, както стана от Холандия ", попита още Борисов.

Премиерът съобщи, че желае да бъде подсилен бизнесът, само че той заплаща едвам 10% налог.

" В Германия заплащат 46%. В България дори има сектори, които заплащат 8-9%. Повече от 10 години са прибирали облагите. Утре ще каже ли бизнесът - вдигнете налозите, с цел да има за здраве, служители на реда, учители, както в този момент споделят 80/20, дори 100/0. До този миг не сме взели заеми. Ако желаяме, МВФ ще ни даде незабавно, само че не е там работата. С орязани заплати сме всички в Министерски съвет. Разбрах, че и депутатите дори заплати са взели. Ние не сме, само че не сме орязали нито един разход. Така оказваме помощ на бизнеса. Не режем и парите за защита ", сподели още той.

Премиерът съобщи, че Европа е най-хубавото място за живеене и Европейски Съюз е най-силният съюз, като изрази вяра, че ще излезем по-бързо от рецесията като съюз от другите.

„ Сигурен съм в това, нищо, че още си чакаме един милион теста ", добави той.

„ В цяла Европа си задават въпроса по какъв начин ще се ревизират туристите. Много ни се желае и на нас, и на турци, и на гърци да отворим курортите. Всичко ден по ден би трябвало да става. Щабът, Мангъров, в случай че щете, който им е съпротива, работят в вярното сечение. В Гърция, които са под нас, излизат с есемеси. Представяте ли си тук да създадем това? Затова отново ще прикани да се пазим. Днес гледах фрагментите от " Витошка ". Това в случай че е карантина, не знам. Вижте фрагментите от Истанбул, Ню Йорк, Москва. Ако не вярвате на нас, вижте тези фрагменти ", приключи министър-председателят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР