Министър-председателят Бойко Борисов постави на днешното правителствено заседание въпроса за

...
Министър-председателят Бойко Борисов постави на днешното правителствено заседание въпроса за
Коментари Харесай

Огромна сума пари вбеси Борисов! Премиерът отсече: Никой не може да ми обясни защо...

Министър-председателят Бойко Борисов сложи на днешното държавно съвещание въпроса за несъответствията при обезпечаването на средства за въоръжение на другите родове войски. Той уточни, че главната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е планувана поддръжка при сключването на договорите, и в този момент са приземени, написа Блиц.

„ От 12 „ Кугър “-а, тъй като не е задоволително единствено да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави усещане, че не летят, тъй като те нямат функции… И трите „ Спартан “-а на 31 декември стопират да летят, а в този момент лети единствено един от тях. Това ми рапортува Каракачанов през днешния ден след направената от него инспекция. Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната “, уточни Борисов.

Той разпореди на министрите на защитата и на финансите да създадат обзор и оценка на опциите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат подписани до края на годината. „ Всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката какъв брой ще коства по-късно. Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както „ Спартан “-ите и хеликоптерите “, сподели министър председателят. Според него част от възобновените вертолети биха могли да бъдат употребявани за потребностите на Спешната помощ.

Ето я и цялата стенограма от днешното съвещание в Министерски съвет:

Точка 10
Проект на Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2017 година

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов!
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Проектът е направен за обезпечаване на спомагателните разноски в размер на 19 милиона 900 хиляди лв. по бюджета на Министерството на защитата за 2017 година в сходство с Решение №231 от 2016 година на Министерския съвет – план за капиталов разход, обезпечаване на летателна валидност за самолетите МиГ-29, който е с времеви обсег 2016-2017 година, т.е. това е по бюджета на Министерството на защитата.
БОЙКО БОРИСОВ: Искам да се съберем с военния и с финансовия министър най-скоро, тъй като се оказва, че има доста огромен дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.
Нещо повече – купени са 12 „ Кугър “-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В редовност да летят през днешния ден са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е считано какъв брой пари ще струват… И не мога да си обясня, министър Радев, за какво са 12 транспортни хеликоптера! После, три „ Пантер “-и – отново хеликоптери и отново транспортни, и три „ Спартан “-а – самолети, само че също транспортни. Сиреч 98-99 процента… какъв брой, Радев, % от бюджета за техника на защита през годините отива за авиация?
От 12 „ Кугър “-а, тъй като не се поддържат, скъпа е поддръжката, тъй като не е задоволително единствено да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави усещане, че не летят, тъй като те нямат функционалности. И трите „ Спартан “-а на 31 декември стопират да летят, а в този момент лети единствено един от тях. Това ми рапортува Каракачанов през днешния ден след направената от него инспекция. Никой не можа да ми изясни от военните за какво единствено транспортни средства и единствено за авиацията е отишла такава голяма сума от бюджета на страната.
Второ, откакто имаме 12 такива най-съвременни хеликоптери, от които осем са на земята и не летят, дали да не помислиш, Ананиев, да вземем от тях да предислоцираме два или три към опазването на здравето – да ги оборудваме и при произшествия, повреди и бедствия действително да правят някаква работа, тъй като те са на големи цени, а по този начин си седят.
Но по този начин или другояче, Горанов, ми се желае до края на годината да подпишем контракти за поддръжка, да платим най-малко по това, което имаме. Защото всеки ден чувам още нови самолети да купуваме, а на никое място и никой не приказва за поддръжката какъв брой ще коства по-късно. Най-вероятно по същия метод ще останат на летищата да си стоят по този начин, както „ Спартан “-ите и хеликоптерите. Затова, да забележим какви са ни опциите и до края на годината да се направи. Както и за ремонта на постройките в поделенията, това, което армията заслужава.
Пак дублирам, желая да извършите сметка и да убедите – освен мен, а и сътрудниците си – за какво единствено за авиация и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме? Какво е планувано и…
Кажи, Радев.
ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Нашето първо държавно управление изплати 576 милиона тъкмо за „ Спартан “-ите и за „ Кугър “-ите. И също така, ние сключихме контракта за поддръжката, не беше планувано за „ Спартан “-ите, който изтича в този момент. Нашето държавно управление тогава, когато нямаше пари и бяхме в рецесия, го направихме. Никой не беше помислил за виталния цикъл, както Вие казахте доскоро – за поддръжката.
БОЙКО БОРИСОВ: За задачата през днешния ден това да се приготви, с цел да може до края на годината да се подпишат контракти, Каракачанов, всичко да се приготви. Като сме дали милиарди, най-малко да знаем, че транспортни - транспортни, само че отново за нещо да ги употребяваме.
КИРИЛ АНАНИЕВ: Между другото, това е доста добра концепция, тъй като аз желая да вкарам за „ Спешна помощ “ два хеликоптера, обаче парите не стигат.
БОЙКО БОРИСОВ: Не два, а три в случай че искаш. Четири употребяваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Това няма, както споделя министърът на финансите, това няма да понижи разноските по тях за поддръжка, само че могат по целенасоченост да се употребяват. Тази посока е вярна.
БОЙКО БОРИСОВ: Отработете го.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Хем водачите ще летят.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Част от заплащанията не са на полетен час, а са на годишна база. Тоест, в случай че имаш актива и той е в годно за експлоатиране положение, би трябвало да плащаш. 
В този смисъл няма потребност и няма смисъл да се трансферират към друго ведомство, а по-скоро може да се направи един рамков контракт с Министерството на здравеопазването, да вземем за пример за една или две машини, според от потребностите при превозване на тежки пациенти и при произшествия, и да извършва тези функционалности стои дежурна част.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Няма по какъв начин да се трансферират, тъй като няма кой да ги кара тези хеликоптери. Трябва отново да са военни водачи.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Това е едно.
И в плана въпреки всичко имаме шест броя Ми-17, от които, доколкото разбирам, разполагаем и в положение да лети е един, което отваря тематиката, че сътрудниците от Министерството на вътрешните работи съвсем всяка година пращат сходна техника да гаси пожари. И откакто се възвръща летателната валидност, в реда на нещата е кардинално един рамков контракт с Министерството на вътрешните работи да уреди кардинално по какъв начин тези машини се употребяват и за гасене на горски пожари, и за други потребности. Две или три машини от всички, които притежаваме общо – 18 машини, в случай че не броим Ми-24.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Идеята е да минават през „ Терем авиатор “, което е сдружение на Министерството на защитата, и да влизат в приложимост, тъй като и там след известно време ще стане като с „ Кугър “-ите – имаме ги, не са отделени нужните средства за поддръжка и ремонт, и няма да летят. Това е същото, което сподели и вицепремиерът Дончев.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Или планираме народен потенциал да поддържаме и седемнадесетките, и осмиците.
БОЙКО БОРИСОВ: Сумата, Горанов, ще е към 130 милиона, да свикваш с нея. До идващото съвещание да отлежава. Това е толкоз скъпа… Въпросът е освен да се купуват, само че и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл защо. 
КИРИЛ АНАНИЕВ: Ако станат за медицински цели, би трябвало да се планува и здравна екипировка.
БОЙКО БОРИСОВ: Тъй като сутринта ми рапортуваха какво е правено през годините и каква е летателната валидност на това, за което сме дали милиарди, се оказа, че от 12 – четири, а от три „ Спартан “-а – нула.
Приемаме точка 10.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР