Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който
Коментари Харесай

Борисов посрещна Вучич със шпалир, после го качи на хеликоптер и му показа как от Белград, през Бургас - до Истанбул ще се стига без нито 1 светофар ВИДЕО


Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който дойде на еднодневно посещаване в България.

Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София, където след къса двустранна среща Вучич и Борисов отпътуваха, с цел да инспектират по въздух напредъка по построяването на автомагистрала „ Европа “ и „ Балкански поток “.

Борисов и Вучуч показаха убеденост, че без значение от компликациите, подбудени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на плановете, които са от голямо значение, освен за двете страни, само че и за целия район. Борисов посочи, че макар ковид, в България не е серпантина работата по построяването на Автомагистрала „ Европа “ и на „ Балкански поток “.

„ Със завършването на автомагистралата пътуването сред България и Сърбия ще бъде извънредно бързо и елементарно. Изграждането на Автомагистрала „ Европа “ е значимо освен за нашите две страни, само че е и от основно значение за обмена на артикули сред Европа и Азия “, посочи министър председателят Борисов. Министър-председателят подчертава върху напредъка по построяването на правата сред Драгоман и Сливница. „ Работим интензивно и очаквам  близо 17 км от автомагистралата сред София и границата със Сърбия да бъдат подготвени до края на годината “, уточни министър председателят.

Трасето на „ Европа “ сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разграничено на три елементи: 17-километровата права сред Драгоман и Сливница, секторът от 14,5 км сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман, а третият сектор с дължина от 16,16 км е от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга.

Най-сериозен е напредъкът при построяването на трасето сред Драгоман и Сливница. Строителните действия започнаха през май предходната година, само че защото на обекта се работи с цялостна готовност без значение от ограниченията против COVID-19, чака се строителството да завърши по-рано – в края на годината, вместо през 2021 година, какъвто е заложеният период в контракта.

Проектът „ Балкански поток “ е част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е одобряване на ролята на България като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз.

Газопроводът е с дължина 474 км и се построява от „ Булгартрансгаз “ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишение сигурността на доставки на природен газ от разнообразни източници, усилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което ще окаже положителен резултат върху потребителите на природен газ.

Във краткотрайните строителни бази все още са доставени 26 489 броя тръби за трасето или 324,26 км. На пристанище „ Бургас “ има доставени още 10 935 броя тръби или 133,52 км, които всекидневно се транспортират към базите. Напредъкът демонстрира още, че разнесените тръби по трасето сформират 271 км, от които заварени към този момент са 151,62 км.

По време на визитата министър председателят Борисов и президентът Вучич ще създадат оглед на място на газопровода в региона на Летница, след което ще се насочат към Велико Търново на работен обяд. 











Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР