Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който

...
Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който
Коментари Харесай

Вучич и Борисов инспектират изграждането на АМ Европа и Балкански поток.

 Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който дойде на еднодневно посещаване в България по негова покана, оповестиха от пресслужбата на държавното управление.

Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София, където след къса двустранна среща Вучич и Борисов отпътуваха с хеликоптер, с цел да инспектират по въздух напредъка по построяването на Автомагистрала " Европа " и " Балкански поток ".

По време на диалога двамата показаха убеденост, че без значение от компликациите, подбудени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на плановете, които са от голямо значение, освен за двете страни, само че и за целия район.

Борисов посочи, че макар ковид, в България не е серпантина работата по построяването на Автомагистрала " Европа “ и на " Балкански поток “.

" Със завършването на автомагистралата пътуването сред България и Сърбия ще бъде извънредно бързо и елементарно. Изграждането на Автомагистрала " Европа “ е значимо освен за нашите две страни, само че е и от основно значение за обмена на артикули сред Европа и Азия “, посочи той.

И подчертава върху напредъка по построяването на правата сред Драгоман и Сливница.

" Работим интензивно и чакам близо 17 км от автомагистралата сред София и границата със Сърбия да бъдат подготвени до края на годината “, уточни министър председателят.

Автомагистрала " Европа “ ще свързва Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина “ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разграничена на три елементи. Строителството на първите два сектора, по които се работи сега, включва рационализация на съществуващия първокачествен път I-8 сред Калотина и Сливница. Третият сектор от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга е с дължина 16 км и ще минава по ново трасе.

По време на срещата министър председателят Борисов срещна сръбския президент и с напредъка по строителството на  " Балкански поток “. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат построени и две компресорни станции – Конституционен съд " Расово “и Конституционен съд " Нова Провадия “. Те ще служат за повишение на налягането по трасето на " Балкански поток “. 

" Проектът е от извънредно значение за енергийна сигурност на целия Балкански район.

" След малко дружно ще забележим мащабите на строителството “, обърна се министър председателят Борисов към Вучич.

След инспекцията двамата ще продължат разискването на тематики от съвместен интерес за двете страни във Велико Търново, където ще проведат работен обяд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР