Министър-председателят Бойко Борисов няма да бъде изслушан от временната парламентарна

...
Министър-председателят Бойко Борисов няма да бъде изслушан от временната парламентарна
Коментари Харесай

Депутатите от комисията за НДК отказаха да изслушат и Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов няма да бъде изслушан от краткотрайната парламентарна комисия, която изследва по какъв начин са харчени парите, предоставени за ремонта на Националния замък на културата за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Предложението да даде пояснение и той беше на депутата Жельо Бойчев (БСП), само че бе отхвърлено с гласовете на 9 от 19-те народни представители в комисията.

Окончателното умозаключение от работата на краткотрайният парламентарен орган ще бъде оповестено на утрешното последно съвещание. Според Бойчев комисията би трябвало да изслуша Борисов, тъй като с негова заповед Мирослав Боршош бе възобновен като изпълнителен шеф на НДК, ден откакто министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова го уволни.

На предлагането на Бойчев се опълчи депутатът Тома Бикова, по чието мнение, " щом ще изслушваме министър-председателя, би трябвало да поканим и президента Румен Радев, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Владимир Путин ".

За трите си съвещания краткотрайната комисия изслуша Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Деница Златева, членовете на борда на шефовете за интервала 2016-2017 година, а самият Мирослав Боршош отхвърли да се яви.

По време на днешното чуване депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев попита някогашните членове на Съвета на шефовете на НДК за какво не са уволнили Мирослав Боршош, откакто са имали това право.

" Ако бяхме уволнили Мирослав Боршош, още на идващия ден щяхме да бъдем освободени от Съвета на шефовете от принципала ", отговори му Велизар Кръстев, който беше част от ръководството на сдружението от 2014 година, с решение на Вежди Рашидов, до февруари тази година, когато беше освободен от Деница Златева.

Друг някогашен член съвета - Марио Анастасов, който беше назначен от Златева, сподели, че са водени диалози за уволнението на Боршош, само че " в случай че го бяхме създали, щяха да ни обвинят, че съботираме председателството ". Малко по-рано Деница Златева сподели, че Боршош, както и други хора, които оперативно са се занимавали с председателството, не са били освободени, заради неналичието на време.

Анастасов напомни и изявлението на Вежди Рашидов, че сдружението му било отнето и трансферирано на Томислав Дончев, откакто се оплакал от ръководството на Боршош. Когато в края на юни Борисов върна Боршош на поста изпълнителен шеф на НДК, лиши сдружението от Лиляна Павлова и предложи да бъде трансферирано на Министерството на културата и Боил Банов, което Министерският съвет одобри на идващия ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Скандалът с НДК (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР