Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда бързо да бъдат възстановени отношенията

...
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда бързо да бъдат възстановени отношенията
Коментари Харесай

Борисов иска прагматични отношения с Камбоджа

Министър-председателят Бойко Борисов изрази вяра бързо да бъдат възобновени връзките с Камбоджа след срещата си в Министерския съвет с премиера на кралството Хун Сен. Представители на двете държавни управления подписаха съглашения в областта на стопанската система и културата.

" Надявам се бързо да си възстановим връзките - те би трябвало да минат през нови прагматични връзки - стопански, търговски, туристически, със отбрана на бизнеса, с развиване във високотехнологичните зони. Ние и в този момент ремонтираме техни танкове, даваме оръжие на положителни цени, мисля че и в тази сфера може да продължим да работим добре, както и сферата на туризма, културата, те са доста забавна страна ", уточни Борисов. 

Той акцентира и че министър председателят на Камбоджа не за първи път е в България.

" Колегата е с дълъг опит, идвал е и преди този момент, още по времето на Тодор Живков, бил е външен министър. Бил е на отмора в Евскиноград, познавал е България добре до 81-ва година И в този момент може да направи разлика с това, което сме постигнали в София и другите градове ", сподели още Бойко Борисов.

" Трябва да възстановим прагматичните връзки от предишното. Камбоджа възвръща посолството си в София. Надявам се, че ще можем и ние да възстановим нашето посолство там, само че би трябвало да имаме резултати. Договорихме се да се създаде бързо съглашение за отбрана на вложенията, с цел да може и нашите вложители, които ще отидат в Камбоджа и търговията, която вършим, да е предпазена и двете държавни управления да бъдат поръчител. Работна междуправителствена икономическа комисия – второто, за което се договорихме ", изясни още той.

Стана ясно и че по време на срещата сред двамата министър председатели е разисквано и сътрудничесдтво в областта на образованието.

" Над 100 индивида са приключили в България, има част от делегацията, които приказват български. Голямата част от тях са на висши държавни постове. Ще поемем стипендиите на 10 студенти, тъй като това е значима традиция ", уточни Борисов.

" По време на диалозите ние обсъждахме опцията за увеличаване на двустранните връзки, за опциите в икономическите връзки, търговията, вложенията, само че и в просветителния. В интервала 1980-1989 съвсем 200 камбоджански студенти са учили в България. Отправихме молба към премиера да насърчи разширението и подновяването на програмата за студентски продан сред България и Камбоджа и той отговори доста позитивно. Проведохме полемики и за основаването на механизъм за поощряване на връзките сред двете страни. Подписахме съглашения и в бъдеще министрите ще работят дружно и в тясно съдействие, с цел да можем да изпълним това, за което се договорихме, с цел да реализираме положителни резултати и намерим нови области за съдействие ", сподели на собствен ред министър председателят на Кралство Камбоджа Хун Сен.

Той предложения и българския министър председател да взе участие в срещата на Азия и Европа, чийто хазаин ще бъде Камбоджа.

Хун Сен изрази неведнъж и благодарностите си към България за всичко, което е направила за неговата страна.

" Искаме да благодарим за цялата поддръжка на България за Камбоджа в предишното и желаеме да се присъединим към тъгата на тези 3 фамилии в България, които изгубиха свои братя и татковци в борбите в Камбоджа при започване на 90-те години ", сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР