Министър-председателят Бойко Борисов използва профила си във Фейсбук, за да

...
Министър-председателят Бойко Борисов използва профила си във Фейсбук, за да
Коментари Харесай

Борисов: Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции

Министър-председателят Бойко Борисов употребява профила си във Facebook, с цел да запознае общността какво е било дискутирано след края на последния за годината Съвет на Европейски Съюз.

" Очакваме да излезем от пандемията в края на август или през октомври следващата година и то в случай че се доближи до имунизиране на 70% от популацията на Европа. Няма приказка за отваряне на Европа до края на март. Очаква се трета вълна и доста тежки рестрикции Резултатите са положителни, само че не би трябвало да бъдем оптимистични, че пандемията ще завърши за Коледа. Празниците би трябвало да се прекарат в доста стеснен фамилен кръг'', предизвести при започване на своето изказване министър-председателят.

" Никога нямаше да можем да се разберем сред държавите-членки за имунизациите, в случай че не беше Урсула фон дер Лайен. Тя свърши доста работа ", добави той.

По думите му, в случай че имунизациите дойдат преди Нова година, ние сме подготвени с логистиката и можем незабавно да ги доставим у нас.

" Изключително значимо е да намерим общи пътища, с цел да си уеднаквяваме позициите и да не възпрепятстваме хората. Бързите антигенни проби могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи напредвания сред страните ", посочи министър председателят.

" Третата значима точка, която коментирахме, е изменението на климата. Това беше доста дискусионна и сложна точка. Ние предложихме като Съвет 50% таван на нездравословните емсии. Европейският парламент одобри 60%. Това е за целия Европейски Съюз и дава опция да ни се помогне на нас повече и това да бъде бързо задействано. Това би трябвало да се случи през 2030 г.'', добави министър-председателят.

Имаше доста мнения за природния газ, само че се одобри, че това ще е едно от горивата на прехода. Коментирахме и нуклеарните централи. Има и страни като нас, които желаят да продължат да създават ток от нуклеарните централи, тъй като то е без нездравословни излъчвания, сподели още Борисов.

" Българските специфични служби работят извънредно добре с европейските служби и службите в Щатите. Отношенията на Европейски Съюз със Съединени американски щати са доста значими. Огромни очаквания се разпореждат от Европейски Съюз към новата администрация на Щатите и връщането на страната в Парижкото съглашение за изменение на климата'', сподели той.

" Ние, като член на Европейски Съюз, поддържаме нашите другари от Гърция и Кипър. Настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара. Осъдихме нарушаването на договорите и провокативното придвижване на военни и други плавателни съди. Осъдихме и изрично нападенията над водещи персони като Еманюел Макрон и други водачи ", добави министър-председателят.

По отношение на имунизациите, с Европейската комисия ще предложим вид, в който да подпомогнем страните от Западните Балкани, Африка, както и нашите другари от Украйна и Молдова, разяснява Бойко Борисов.

" Това, което ме тормози сега, е, че сега никой не приказва за излизане от финансовата и икономическата рецесия. Най-ранният вид е за април-май, оптимистичният е за август, а най-вероятният е за октомври'', показа министър председателят.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР