Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха

...
Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим


Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него публична делегация участваха в поклонение на мощите на Св. Константин-Кирил Философ в базиликата „ Сан Клементе “ в Рим. За първи път обичайното поклонение пред гроба на Св. Кирил е взаимно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев. „ Да честваме дружно, вместо да се караме “, с тези думи се обърна министър председателят Борисов към македонския си сътрудник Заев при идването в базиликата.

Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна черква Антоний. „ В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, само че сърцата им са без граница “, съобщи след службата българският свещеник. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които участваха на службата.

Премиерът Бойко Борисов е на посещаване в Рим, където на следващия ден ще бъде на визита при главата на Римокатолическата черква по случай 24 май – Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. В състава на формалната делегация са включени представители на вероизповеданията в България, на академичната общественост и дейци на културата.

„ Сан Клементе “ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 година е заровен Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св. Константин-Кирил Философ. Той е обграден от мемориални декорации, подарени от разнообразни славянски нации. През 1929 година е сложена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна черква.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР