Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов спрели лобистки проект

...
Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов спрели лобистки проект
Коментари Харесай

Борисов и Симеонов спрели лобистки проект за училищно хранене

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов спрели лобистки план за смяна в разпоредба. Това излиза наяве от отворена декларация на Асоциация „ Здравословно хранене за децата “.

Става въпрос за препоръчани промени в Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения – Схема "Училищен плод " и Схема "Училищно мляко ":

Водени от ползите за здравословно хранене на нашите деца, Ние членовете на Асоциация „ Здравословно хранене за децата “ показваме съществено безпокойствие по отношение на следващото предложение за изменение и допълнение на Наредбата и изрично се противопоставяме на всевъзможни законодателни промени, които дават неконкурентно преимущество на производителите пред дребните търговци, се споделя в декларацията.

Считаме, че при добре работеща стратегия с рекордните 95% успеваемост, препоръчаните законодателни промени, които обезпечават преимущество единствено на няколко млекопроизводителя и са причина за основаване на монопол, ще има бездънен отрицателен резултат върху реализацията й за в бъдеще.

Обръщаме внимание, че досега по скица „ Училищно мляко “ се дават на децата от целевата група само и единствено артикули на български млекопроизводители, т.е. сирене, кашкавал и кисело мляко по БДС.

Благодарение на средствата, които 438 дребни компании и производители получават, обезпечават своето битие, влагат в възстановяване на материалната си база и заплащат налозите си съзнателно.

Видно от оповестената стенограма от съвещанието на Министерски съвет, министър председателят господин Бойко Борисов и вицепремиерът господин Валери Симеонов вярно прозряха идното монополизирането на схемите за българските деца и отдръпнаха приемането на този лобистки план, се споделя още в декларацията.

Членовете на Асоциация „ Здравословно хранене за децата “ приканват министъра на земеделието и храните, министъра на опазването на здравето и министъра на образованието „ да подходят деликатно и отговорно при разискването и приемането на следващото изменение на Наредбата, да търсят рационалния баланс сред публичния и частен интерес, тъй като схеми „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ се развиват от представителите на дребния и междинен бизнес “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР