Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха с

...
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха с
Коментари Харесай

Борисов обнадежден: България се връща на газовата карта на Балканите

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев се срещнаха с Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия.

Премиерът съобщи, че за България Кралство Саудитска Арабия е доста значим сътрудник в границите на Европейския съюз.

Борисов и принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд отделиха особено внимание на положителното енергийно съдействие сред двете страни. Министър-председателят изрази удовлетворение от присъединяване на Обединение " Консорциум Аркад " по строителните действия за разширението на газопреносната инфраструктура на " Булгартрансгаз " от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

Така имаме огромна опция и за диверсификация, и за това България още веднъж да се върне на газовата карта като районен център за газоразпределение на Балканите , акцентира той.

На срещата двамата разискаха задълбочаване на открития политически разговор и на положителното съдействие в сферите на стопанската система и вложенията, сигурността, битката с тероризма, високотехнологичните браншове, енергетиката, земеделието и туризма.

Борисов уточни, че Саудитска Арабия е доста значим сътрудник за България и оцени високо ролята на Кралството в районен и световен проект. Борисов означи и желанието на страната ни за развиване на взаимноизгодни връзки в области от стратегическа значимост за двете страни.

Премиерът посочи, че страната ни поддържа Кралство Саудитска Арабия по целите на неговата стратегия за председателство на Г-20 през тази година. Той добави, че двете страни споделят сходни визии и позиции по голям брой интернационалните въпроси. В този подтекст сме заинтригувани да развиваме съдействие в области от общ интерес заради геополитическа значимост и взаимосвързаност на нашите райони, уточни министър председателят.

По негови думи удостоверение за безапелационната воля за издигане нивото на връзките сред двете страни е към този момент функциониращото посолство на България в Рияд. Неговата работа дава позитивни резултати и основава спомагателни условия за доста улеснение на двустранния разговор и търговско-икономическото съдействие.

Посещението Ви е алегоричен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица браншове, обърна се Борисов към външния министър на Кралството. Той поддържа думите си с числа - растежът на двустранната търговия с 49% през интервала януари-октомври 2019 година Спрямо същия интервал на 2018-а като доближава 93,3 млн. щатски долари.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов насочи и покана към престолонаследника Негово Кралско Височество принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни , с цел да бъдат разисквани още по-задълбочено пътищата за в допълнение активизиране на двустранното съдействие.

От своя страна президентът Румен Радев също съобщи, че Кралство Саудитска Арабия е наш значим сътрудник в района на Близкия Изток.

България работи за построяването на многостранно и всеобхватно съглашение със Саудитска Арабия за развиване на нашите връзки в области като стопанска система, вложения инфраструктура, селско стопанство, туризъм, високи технологии и нововъведения, уточни той и изрази увереност, че визитата на външния министър на Кралството ще е нов подтик на двустранните връзки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР