Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще

...
Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще
Коментари Харесай

Борисов и Мустафа дават старт на Стратегическия диалог България-САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ, която ще се организира на следващия ден, 8 януари, с присъединяване на американска делегация. В рамките на форума в обособени панели ще бъдат разисквани световни въпроси, тематики от сферата на защитата, сигурността, стопанската система, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

Срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември 2019 година затвърди стратегическия темперамент на партньорството на България със Съединени американски щати. В този подтекст на нов подтик в връзките сред двете страни у нас се организира Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ.

Във фокуса на форума ще бъдат откритите отлични връзки в региона на сигурността и защитата както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО. Ще се сложи акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически връзки сред България и Съединени американски щати. През 2018 година беше регистриран растеж на двустранната търговия със артикули от 36%. Предварителните данни на Министерството на стопанската система за интервала януари-септември 2019 година демонстрират ново нарастване на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още съдействието със Съединени американски щати в региона на енергетиката и осъществяването на предпочитани инфраструктурни планове в бранша, тъй че България да резервира основната си роля на газовата карта на Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР