Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха

...
Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа откриха
Коментари Харесай

Започна първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов и посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа откриха Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ, която се организира през днешния ден с присъединяване на американска делегация.

София
 © БГНЕС
" За мен е чест да съм тук тази заран при откриването на тази историческа среща за стратегически разговор сред Съединени американски щати и България. За страдание зам.-държавният секретар Дейвид Хейл нямаше опция да бъде с нас. Той имаше огромно предпочитание, само че през вчерашния ден Майк Помпео го помоли да остане във Вашингтон, с цел да се занимае със обстановката в Ирак ", стартира посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа.

Тя се обърна към всички български жители с благопожелание за честита нова година. И увери, че този стратегически разговор не е бюрократичен жест. " Всичко, което се разиска през днешния ден с нашите български съдружници и сътрудници, ще бъде от изгода и за българския народ. Ние желаеме една мощна и просперираща България, тъй като откровено сме загрижени и сме уверени, че България заслужава най-хубавото бъдеще ", увери тя.

И продължи на български: " Ние същински държим на България, тази невероятна страна, тези прелестни българи, които срещаме всеки ден, заслужават най-хубавото за тях и за децата си. Това е същинският смисъл на тези диалози ".

Херо Мустафа призна, че е разчувствана да открие днешните диалози, тъй като те съставляват една нова фаза в взаимните старания за напредване на двустранните връзки на по-високо ниво. " Президентът Тръмп и министър председателят Борисов ни обрисуваха този път на тяхната историческа среща в Белия дом през ноември. Тяхната среща, която отразява околните връзки сред нашите две страни, ни оказа помощ да придвижим нашето съдействие напред и да го изведем на нови равнища, на които да предложим нови начинания и продан през последните няколко месеца, в това число и стартирането на този разговор ", сподели още посланикът на Съединени американски щати.

Тя сподели, че на днешната среща ще бъдат оповестени няколко съглашения в региона на енергетика, сигурност, защита, анулация на визовия режим и други

Борисов стартира изказването си с изявление на съболезнования по отношение на самолетната злополука в Техеран с доста жертви.

" Няколко пъти се сподели историческа среща с президента Тръмп, няколко пъти се сподели, че по-голяма американска делегация не е идвала в България. Тези пет сесии по всички стратегически тематики - диалози на министрите, специалистите, всичко това е договаряно към година и половина ", сподели министър председателят.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Решихме България и Съединените щати да имат геостратегическо съдействие по доста тематики, тъй като те са значими както за България, Балканите, района, по този начин и за Съединени американски щати. Аз ви убеждавам, че от това, което сме договорили с президента Тръмп, с Херо Мустафа, през идващите месеци ще имаме задоволително високи визити, тъй като когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена непосредственост до България, като се има поради, че и Русия, и Турция са под наказания, това е един доста комплициран район. Радвам се, че след тази година и половина работа Съединени американски щати схванаха, че могат дружно с нас и с други страни в района, да създадем по този начин, че първо, жителите на този район да живеят по-добре, второ, да можем да подсигуряваме всичките тези права, свободи и сигурност, които сме си сложили за цели.  © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР