Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси

...
Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси
Коментари Харесай

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на външните и европейските въпроси на Хърватска Мария Бурич откриха монумент на Иван Вазов в Загреб.

Паметникът е ситуиран в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин.

Под бюста на патриарха на българската литература е изписан стих от " Моите песни ":

" И аз на своя ред ще си отпътува,
трева и мен ще расне над прахът.
Един ще жали, различен ще ме проклина,
само че мойте песни все ще се четат. "

" Вижте надписът какъв брой е оракулски, земен, елементарен и в това време талантлив, отчитайки освен характера на българина, а може би и на задачите Балкани ". Това съобщи Борисов на откриването на паметника на великия българин.

На церемонията министър председателят благодари, че огромна част от творбите на Иван Вазов са преведени на хърватски език. Според Борисов паметта за Вазов постоянно ще бъде поръчител за чистотата на българския език.

Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на България, като построяването и слагането на бюста е финансирано със средства от дарения.

Идеята за слагане на монумент е въодушевена от дългогодишното персонално другарство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач доктор Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица произведения на Иван Вазов, в това число " Под игото ", оповестен в гр. Крижевци през 1898 година

Откриването на сегашния монумент е от извънредно значение за демонстриране на дълбоките исторически връзки сред нашите две страни в региона на културата и образованието, пишат от пресслужбата на Министерски съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР