Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат

...
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас правят първа копка на газовия интерконектор

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще дадат през днешния ден началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция край пътя преди граничния пункт Маказа.

Проектът е предпочитан за Европейския съюз и дава опция за нашарване на доставките на газ освен за страната ни, само че и за района на Югоизточна Европа.

Газ през интерконектора би трябвало да стартира да се придвижва и търгува през втората половина на идната година, сподели в изявление за „ Хоризонт “ енергийният министър Теменужка Петкова.

„ Този план би трябвало да бъде и финансово постоянен, защото той се осъществя на територията на две страни, би трябвало да бъдат контрактувани и финансовите параметри, тъй че да бъде резистентен във времето. Оттук-нататък първото, което би трябвало да бъде направено, с цел да се пристъпи към сключване на окончателните контракти с фирмите, които са резервирали потенциал, е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора за оптимално съкращаване на тези периоди, по този начин, че до края на месец юли ние да сме завършили с този развой по подписването на окончателните съглашения “, сподели министър Петкова.

Газопроводът сред Гърция и България е с дължина 182 км, като той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Входната точка е в региона на Комотини, а изходната край Стара Загора.

Тръбата ще минава наоколо до граничния пункт Маказа-Нимфея и ще следва трасето на интернационалния път.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР