Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат

...
Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас ще направят първата копка за газовата връзка

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще дадат през днешния ден началото на построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция.

Интерконекторът сред двете страни е един от предпочитаните планове за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз, се споделя в известието на държавната пресслужба. В него се прибавя, че планът е извънредно значим и от позиция обезпечаване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа.

Проектът се осъществя от смесено капиталово сдружение " Ай Си Джи Би " АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг ЕАД (50%) и гръцкото капиталово сдружение IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първичен потенциал на интерконектора е 3 милиарда м3/год., а оптималният до 5,5 милиарда м3/год. на идващ стадий.

Необходимостта от построяването на газовата връзка, която да прекъсне зависимостта на България от съветския газ, пролича при газовата рецесия през зимата на 2009 година, когато Русия спря преноса през Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР