Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес

...
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес
Коментари Харесай

Забранява се износът на предпазни средства без изрично разрешение

 Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха през днешния ден изключително държавно съвещание посредством видеоконферентна връзка. В рамките на съвещанието беше признато изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на ограничения във връзка със болестта Коронавирус 19, оповестиха от държавната пресслужба.

С Решение 159/2020 Министерският съвет одобри най-спешните и нужни към оня миг ограничения, като реакция на разпространяването на болестта Коронавирус 19. Точка 5 от РМС 159/2020 не разрешава износа на наличните ресурси от защитни медицински средства. Тази възбрана подлежеше на нотификация според Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази възбрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които вкараха сходни забрани.

На 15 март 2020г. влезе в действие Регламент за осъществяване (ЕС) 2020/402 на Комисията за осъществяване на експорт на избрани артикули при изискване на показване на позволение за експорт. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този метод да се предотврати възможен дефицит на защитни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се чака да продължи да нараства доста в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична конюнктура, породена от COVID-19. Регламентът планува способените органи на държавите-членки да издават позволение за експорт отвън Съюза на защитни средства.

В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се променя, като се не разрешава износът на защитни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без позволение за експорт, издадено по реда и изискванията на Регламента от министъра на опазването на здравето или оправомощено от него лице. Забраната е в действие за интервала на деяние на Регламента за осъществяване на Комисията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР